Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Nije smisao učenike rasteretiti, već ih opteretiti korisnim znanjima"

02.03.2016.

13:54

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počela je stručna, a uskoro slijedi i javna rasprava o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme predškolskoga i školskog obrazovanja u Hrvatskoj. No, iznos namijenjen obrazovanju u ovogodišnjem bi državnom proračunu, prema najavama, mogao biti dva posto manji nego u lani.

To znači da, bez obzira na ishod rasprave, Hrvatska za primjenu obrazovne reforme - nema novca. Dr. Boris Jokić, voditelj radne skupine koja je pripremila Cjelovitu kurikularnu reformu, ističe da je novac u Europskome socijalnom fondu, gdje je za tu svrhu namijenjeno 50 milijuna eura u sljedećem petogodišnjem razdoblju.

"Hrvatska sada treba pripremiti prijedlog i povući taj novac jer vlastitim sredstvima nećemo moći provesti reforme. A tu su na potezu izvršna vlast i politička volja", kaže Jokić.

U samoj pripremi, reforma je, za sada, novac uštedjela, ističe Jokić i dodaje da je za pripremu dokumenata utrošeno sedam od planiranih 12 milijuna kuna. U izradu Cjelovite kurikularne reforme bilo je uključeno 437 stručnjaka iz cijele Hrvatske, a izrađeno je 55 dokumenata koji obuhvaćaju predškolsko i školsko obrazovanje, međupredmetna područja te 29 predmeta koji se podučavaju u školama. 

Pripremljena su i tri okvira za vrednovanje učenika, kao i za obrazovanje učenika s teškoćama te nadarenih učenika. Planirano je eksperimentalno krenuti već od jeseni, u 60 škola - 48 osnovnih i 12 srednjih - ali to ovisi o odluci izvršne vlasti, kaže Jokić.

Svjestan je da će prijedlog možda biti teže javno obraniti nego što ga je bilo pripremiti. Obrazovanje je tema koja privlači svakog i sad je prvi puta u fokusu javnosti. Dok je rasprava civilizirana i argumentirana, dobrodošla je, ali na ovim prostorima je rijetko tako, kaže Jokić koji ipak vjeruje da će akademska zajednica znati obraniti reforme.

"Naša je škola sto godina ista, a ideja je da se od zapamćivanja i reprodukcije pomaknemo k funkcionalnim znanjima, primjeni kritičkog mišljenja, kreativnosti i odlučivanju", rekao je Jokić. Za uvođenje promjena u škole potrebna je visoka razina operativnosti, koju očekuje od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

"Moramo znati kakve mlade ljude želimo. Nije smisao rasteretiti, nego učenike opteretiti onim što će im u životu trebati", kaže Jokić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.