Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nije teško odgovorno kupovati hranu!

13.01.2020.

16:11

Autor: Neva Funčić

Kupujte toliko koliko ćete stvarno potrošiti (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Kupujte toliko koliko ćete stvarno potrošiti (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Jeste li znali da čak trećinu hrane bacamo? Bilo bi dobro promijeniti navike, poručuju iz Centra za kulturu dijaloga i zato u utorak 14. siječnja u 18 sati u prostorima RiHuba organiziraju radionicu o sprečavanju bacanja hrane.

Radionicu će voditi Anamarija Prgomet, inicijatorica Zero Waste pokreta u Hrvatskoj.

Samo u Hrvatskoj se godišnje baci više od 400 tisuća tona hrane. Trećina sve proizvedene hrane tako završi u smeću, dok istovremeno dio ljudi gladuje i kopa po kontejnerima, upozorava Anamarija Prgomet, mlada Slavonka sa zagrebačkom adresom.

Poručuje kako ne trebamo čekati da se promijene zakoni da bismo promijenili navike. Građani koji shvaćaju da svojim ponašanjem utječu na svijet u kojem živimo, ponašaju se odgovorno.

Pravila su jednostavna, kaže Anamarija: ne kupovati ambalažu, odbiti ambalažu, ponovno upotrijebiti ambalažu, kompostirati i reciklirati. Kada god se može, kaže.

Dodaje da kupci trebaju misliti, ali da to i nije tako teško. Na radionici u RiHubu naučit će preporuke za ponašanje u domaćinstvu: od toga kako planirati kupovinu u rinfuzi i od lokalnih proizvođača, do toga kako čuvati namirnice u kućanstvu. Bio otpad treba vratiti zemlji, a viškove hrane proslijediti onima koji je trebaju.

Anamarija Prgomet poziva građane da se uključe u grupu Sharing is caring Rijeka i da se pridruže radionici u RiHubu, poslušajte:

Nije teško odgovorno kupovati hranu, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.