Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nikad nije kasno: opismenimo se prije 1. siječnja

01.11.2013.

11:30

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U studentskim radovima vrlo su česte jezične pogreške, primijetili su studenti hrvatskoga jezika. Odlučili su pomoći kolegama s drugih fakulteta besplatnim projektom opismenjavanja tijekom studenoga.

Znate li gdje ćete dočekati Novu godinunovu godinu odnosno Novu Godinu? Ne, ovo nije priča o turističkim aranžmanima za noć s 31. prosinca na 1. siječnja, već o projektu studenata kroatistike, koji će kolege s drugih fakulteta poučiti pravopisnim i gramatičkim pravilima. Članovi udruge studenata kroatistike Idiom projekt Opismeni me prije Nove godine/nove godine/Nove Godine osmislili su tako da predavanjima i radionicama ostalim studentima ukažu na najčešće pogreške.

Čitajući studentske radove, kroatisti su primijetili da se najčešće griješi u razlikovanju č i ć i đ, skupova ije i je, zatim velikom i malom početnom slovu, glasovnim promjenama... U opismenjavanju kolega pomoći će im i profesori s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci držeći predavanja, a članovi Idioma i volonteri pripremaju radionice.

Program će se održavati petkom popodne, 8., 15., 22. i 29. studenoga. Prijave za sudionike otvorene su do nedjelje i još uvijek ima mjesta, a sve detalje možete saznati na internetskoj stranici udruge IdiomViše o projektu poslušajte u prilogu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.