Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nikola Kraljić - svi koji danas pišu na čakavštini, od njega su učili

09.11.2015.

13:46

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nikola Kraljić bio je bard čakavske poezije. Pišući na čakavici, dao joj je nezamjenjiv jezično moderan izričajan i značenjski doprinos. Sve to, s mnogo više emocija, rečeno je na komemoraciji za Nikolu Kraljića, održanoj danas u Art-kinu Croatia u Rijeci.

Omišljanin Nikola Kraljić pisao je i na književnom standardu, a pjesme su mu uvrštene u brojne antologije. Opus mu čini 36 zbirki, 42 knjige, rekla je profesor emeritus Katica Ivanišević te pjesnika i sumještanina Miku ovako opisala kao čovjeka koji je pisao onako kako je mislio - i na standardu i na čakavštini. Tako je nastala nova, svježa, moderna poezija i svi pjesnici čakavski koji danas pišu od njega su učili, ustvrdila je Ivanišević. 

O bardu čakavske poezije još su govorili predsjednik Hrvatskog društva pisaca Nikola Petkovićriječki gradonačelnik Vojko Obersnel te književnik i novinar Novog lista Davor Mandić. Na kraju prikazan je film Zorana Kreme: "Če sem sem, ma belega tovara ne zovem moro." 

Više o Nikoli Kraljiću pisali smo ovdje, a poslušajte i što smo zabilježili na komemoraciji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.