Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nikola Mrđen: Posao spasioca nije filmski, odgovorni smo za živote drugih

31.03.2018.

12:37

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Nikola Mrđen u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / Radio Rijeka)

Nikola Mrđen u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kada kažemo Spasilačka služba, prvo na što pomislimo je nekadašnja popularna serija, no svoju spasilačku službu ima i Primorsko-goranska županija. Regionalni koordinator te službe je Nikola Mrđen - on spašava živote i uči druge kako to činiti. S njim razgovaramo u današnjoj emisiji Kafe!

Nikola Mrđen od 2007. godine radi u Crvenom križu, kada je završio tečaj za osposobljavanje spasilaca, a danas je regionalni koordinator Službe spašavanja života na vodi. Nakon što je završio fakultet, prijavio se na tečaj za osposobljavanje spasilaca jer je tražio sezonski posao, a danas iskustvo rada na plaži i bazenima prenosi novim generacijama.

"Ja sam imao vatreno kršenje - u prvih sat vremena posla čovjek na plaži imao je infarkt. Sve je dobro završilo, ali to je bio trenutak kada se čovjek zamisli i shvati da nije više na tečaju i da mora znati reagirati. Upravo zato jedna od osnovnih stvari koje se uče na tečaju je i prva pomoć", kaže Nikola.

U Primorsko-goranskoj županiji spasilaca ima na plažama Kostanj, Ploče, Svežanj, u Opatiji i Ičićima, no njihov broj je i dalje nedovoljan. Prošle godine u Hrvatskoj je spašeno 25 života, a Nikola je nedavno pomagao i ljudima u Letovaniću koji je zbog poplava bio u potpunosti odsječen.

"Ovaj posao zahtijeva velika odricanja, nema noćnih izlazaka, jer morate svaki dan biti spremni za plažu, morate biti savjesni i odgovorni te svakodnevno održavati fizičku spremu. Ljudi očekuju da ste tu za njih", kaže Nikola.

Posao je to koji je daleko od filmskih scenarija, no ono što nosi je velika odgovornost. Upravo zato na tečaj za osposobljavanje spasilaca mogu se javiti stariji od 18 godina, koji trebaju zadovoljiti uvjete testiranja i isplivati 400 metara za manje od 8 minuta te roniti 25 metara u daljinu. Predviđena su dva tečaja edukacije spasilaca u svibnju nakon kojih prijavljeni dobivaju licencu u trajanju dvije godine.

"Pokušavamo ljude pripremiti da budu spremni za plažu, da sačuvamo njih, a i da oni sačuvaju ljudske živote", zaključuje Nikola.

Više o tečaju, Nikolinom iskustvu, uvjetima koje morate zadovoljiti da biste bili spasioc, te zašto i kako je naš gost kajakom putovao od Rijeke do Dubrovnika, poslušajte u emisiji:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.