Hrvatski radio

Radio Rijeka

Niz ograničenja u gospodarenju šumama

31.10.2021.

10:25

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Promjene zakonske regulative Europske unije i Republike Hrvatske u šumarstvu donijet će niz ograničenja unutar postojećeg sustava gospodarenja šumama. Zato u krajevima poput Gorskog kotara, koji gospodarski i egzistencijalno ovise od tog prirodnog resursa, postoji niz razloga za zabrinutost.

Zbog toga je   Hrvatski savez udruga privatnih šumovlasnika proteklih dana i na goranskom području potaknuo održavanje nekoliko javnih tribina. 

Zbog promjena europske regulative u šumarstvu i njezine primjene na području Republike Hrvatske  Gorani, uz Slavonce i Ličane, imaju najviše razloga za razmišljanje što im donose najavljeni noviteti, tvrdi  predsjednik Hrvatskog saveza udruga privatnih  šumovlasnika Zdenko Bogović:

"Implementacija regulative Europske unije u Republici Hrvatskoj, kada govorimo o šumama, ograničava  prihode iz tog resursa za stanovnike Gorskog kotara, a posljedično i za drvoprerađivačku industriju. Riječ je ponajprije o posljedicama primjene europskih direktiva o pticama te staništu. Povrh toga, imamo i  Strategiju o bioraznolikosti, koja će dodatno unutar područja, obuhvaćenih mrežom Natura 2000, a Gorski kotar je cijeli takav, izdvojiti dodatne površine na kojima neće biti prihoda od šuma." 

Procjenjujući  posljedice primjene europske regulative u šumarstvu na razini cijele Hrvatske, Zdenko Bogović upozorava i na to što su naši zakonodavci, za razliku od europskih, propustili učiniti, a goranski šumovlasnici upozoravaju sve što nagoviješta smanjenu sječu šuma, moglo bi značiti i manje drvoprerađivačkih radnih mjesta te još jedan, dodatni razlog za iseljavanje iz Gorskog kotara.

Šumarstvo, EU ograničenja, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.