Hrvatski radio

Radio Rijeka

Niz potresa uznemirio Rijeku i Kvarner, jutros zatreslo i Pelješac

10.08.2017.

08:50

Autor: Tajana Petrović Čemeljić, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još jedan u nizu potresa na riječkom području bio je sinoć u 22:39 sati. Seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su umjeren potres s epicentrom između Jadranova i Dramlja. Magnituda je bila 3.1 prema Richteru, a osjetio se intenzitetom IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Jutros u 8:01 minutu još jedan potres na obali - ovaj put epicentar je bio na Pelješcu, kod mjesta Janjina. Magnituda je iznosila 3,4 prema Richteru, a u okolnim mjestima osjetio se intenzitetom IV stupnja Merkalijeve ljestvice. 

Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) javlja o još dva noćašnja potresa, u 1:21 te u 3:22 sata. Prvi, magnitude 2,3 prema Richteru, bio je pokraj Crikvenice, a drugi pokraj Jadranova, magnitude 2,4. Oba su se osjetila se intenzitetom III MCS ljestvice. 

Epicentri kod Omišlja i Jadranova

Jučer se treslo i u 17:32 sata. Prema Seizmološkoj službi RH, epicentar toga umjerenog potresa magnitude 2,8 prema Rictheru bio je na Krku, nedaleko od Omišlja, a u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Ranije prijepodne, u 13:37 sati, jače smo osjetili jedan od potresa u nizu podrhtavanja tla, koji započeo prekjučer prijepodne. Prema izvješću Seizmološke službe zagrebačkog PMF-a, epicentar toga potresa, magnitude 3,2 stupnja, bio je kod Jadranova, a osjetio se intenzitetom IV stupnja MCS ljestvice.

Niz potresa na Kvarneru

Prvi potres, magnitude 3,4 po Richteru, osjetio se u utorak 8. kolovoza u 11:35 sati. Potom je u 22:42 sata uslijedio novi potres jačine 3,7 stupnjeva s epicentrom kod Jadranova, a zatim, prema podacima Europskoga mediteranskog seizmološkog centra, u 23:53 sata potres magnitude 3,3. Nova dva potresa, jačine 2,9 i 2,2 stupnja, zatresla su tlo i u ranim jutarnjim satima srijede 9. kolovoza, u 4:04 te u 6:24 sata, a niz se nastavio šestim potresom u 13:37 sati.

Epicentri potresa su u istočnom i jugoistočnom smjeru od Rijeke, između 45.17 i 45.28 stupnja sjeverne geografske širine te 14.55 i 14.72 stupnja istočne geografske dužine. Intenziteti potresa su većinom IV stupnja MCS ljestvice. 

Potrese su neki Riječani i stanovnici Kvarnera osjetili kao snažne udarce od kojih su se zanjihali stropni ventilatori i svjetiljke, a neke je pratila potmula grmljavina. Osjetljiviji ljudi su se uznemirili, posebno nakon više potresa u nizu, pribojavajući se snažnijeg udara. S druge strane, neki potrese nisu osjetili. Zasad nema dojava o nastaloj šteti.

Kronologija potresa u Rijeci

U novije vrijeme u Rijeci se najjači potres osjetio 22. travnja 2014. godine. Bio je jačine 4,7 Richtera, a epicentar je bio kod Pivke u Sloveniji. Potres jačine 4,5 bio je 2005. blizu hrvatsko-slovenske granice, a gotovo jednako jak potres dogodio se godinu prije toga s epicentrom kod Fužina.

Najjači zabilježeni potres u Rijeci bio je 1750. godine, kad su se srušile mnoge građevine, stambene zgrade, crkve i crkveni zvonici, kao i gradski toranj. Urušena je tvrđava na Trsatu te je u takvom stanju ostala sve do 1826., kad je kupuje austrijski feldmaršal Laval Nugent i pokreće njenu obnovu. Nakon potresa je tadašnja austrijska carica Marija Terezija odredila da se u Rijeci sagradi novi grad, izvan srednjovjekovnih zidina, na nasutom terenu otetom od mora. To su bili temelji novog obličja grada, koji se počeo snažno razvijati gradnjom luke na tome novom prostoru.

Najjači u nizu bio je potres u utorak 8. kolovoza u 22:42 sata, s epicentrom između otoka Krka i mjesta Jadranova, magnitude 3,7 prema Richteru, koji se u okolnim se mjestima osjetio intenzitetom V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.