Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noa Jelić Matošević iz riječkog GAM-a brončani na prirodoslovnoj olimpijadi

14.05.2016.

08:27

Autor: Hina, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski učenici osvojili su srebrnu i brončanu medalju na 14. europskoj prirodoslovnoj olimpijadi koja se održavala u Tartu u Estoniji od 7. do 14. svibnja. Uz dva naša tročlana tima mladih darovitih prirodoslovaca u pratnji je bilo troje mentora sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Riječkome gimnazijalcu Noi Jeliću Matoševiću ovo nije prvi međunarodni uspjeh. Prije pola godine, početkom prosinca, na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi održanoj u Južnoj Koreji osvojio je srebrnu medalju. Tom prilikom Noa je upozorio da naše darovite i uspješne učenike institucije gotovo i ne podupiru novčano, pa su skup put na natjecanje platili njegovi roditelji i donatori.

Član tima koji je osvojio brončanu medalju je i učenik prvog razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka Noa Jelić Matošević. S njim su se natjecali i Tea Arvaj (III. gimnazija Osijek) i Luka Bulić Bračulj (OŠ Meje, Split).

Drugi hrvatski tim, koji je na Europskoj prirodoslovnoj olimpijadi zaslužio srebro, čine Vilim Lendvaj (XV. gimnazija, Zagreb), Mirko Duvnjak (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb), i Paula Vidas (XV. gimnazija, Zagreb).

Prirodoslovna olimpijada EU međunarodno je natjecanje učenika do 16 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta. Ove godine sudjelovalo je 300 učenika, raspoređenih u 50 timova, iz 24 zemlje članice Europske unije. Tijekom četiri sata učenici rješavaju praktične interdisciplinarne zadatke koji obuhvaćaju područja fizike, kemije i biologije.

Zadatci u natjecanju bili su problemski i od učenika su tražili spretnost u eksperimentalnom radu, obradi podataka i znanstvenom pristupu rješavanju problema. Sudjelovanje naših timova na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.