Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nobelovac Stiglitz za Radio Rijeku: uvođenje Eura ipak oduzima određenu dozu fleksibilnosti

22.03.2022.

11:33

Autor: Matea Krmpotić

Economist Joseph Stiglitz

Economist Joseph Stiglitz

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Ne susrećete Nobelovce svaki dan, a prošloga vikenda to je pošlo za rukom hrvatskim novinarima. Među njima je bio i naš kolega Dražen Zima na 8. kohezijskom forumu održanom u glavnom gradu Belgije.


Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju - profesor s američkog Sveučilišta "Columbia" Joseph Stiglitz, 2020. godine izjavio je da Hrvatska nipošto ne bi trebala uvesti Euro. Razlog tome je oduzimanje mogućnosti promjene tečaja i mogućnosti mijenjanja kamatnih stopa.


"Mislim da je stanje bolje nego prije par godina, ima više fleksibilnosti zbog 750 milijardi eura koje su države članice prikupile u euro obveznicama.


Odustalo se i od mjera štednje. No, još uvijek ima problema", govori Stiglitz za Radio Rijeku.


"U svojoj sam knjizi rekao da treba oformiti bankarsku uniju, no vrlo se sporo o tome raspravlja. To je i dalje otvoreno pitanje. No, ima prednosti, situacija je puno bolja nego prethodnih godina", govori.


"S ekonomske točke gledišta, čini mi se da je potencijalna dobit vise ograničena nego što je to potencijalna šteta, stoga mislim da postoje razlozi za strpljenje, ali o tome uglavnom odlučuje politika", zaključuje Stiglitz.


Na pitanje je li opravdana zabrinutost građana da će sve poskupiti kada se odreknemo valute, Josef Stiglitz govori da to ipak oduzima određenu dozu fleksibilnosti.


"Kada se država nađe u teškoj ekonomskoj situaciji, a vi imate jedinstvene kamatne stope, fiksni devizni tečaj vam ne daje fleksibilnost."


"Razlozi za pridruživanje zajedničkom tržištu, koje još nije potpuno uređeno, nisu me uvjerili da će potencijalna dobiti nadmašiti cijenu", zaključuje Stiglitz.


Poslušajte razgovor:

Nobelovac Stiglitz

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.