Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noćas prestaje ljetno računanje vremena: kazaljke se pomiču sat unatrag

26.10.2019.

15:22

Autor: Hina

Noćas spavamo sat duže (Foto: Željko Lukunić / Pixsell)

Noćas spavamo sat duže (Foto: Željko Lukunić / Pixsell)

Foto: - / -

U nedjelju u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena. Satove koji se ne ažuriraju samostalno trebat će pomaknuti jedan sat unatrag, tako da se u 3 sata računa kao da su 2 sata, zbog čega će nedjelja trajati punih 25 sati.

Pomicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, pa su Hrvatske željeznice objavile kako su organizirale posebna dežurstva osoblja kako bi se svi automatski uređaji namjestili na novo vrijeme.

"U željezničkom će prometu zbog pomicanja vremena tri vlaka biti zaustavljena na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu, u skladu s voznim redom. Riječ je o brzim vlakovima na relacijama Split - Zagreb Glavni kolodvor - Split i Vinkovci - Zagreb Glavni kolodvor", stoji u priopćenju HŽ-a.

Također, prema pravilu novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači automobila više nisu dužni paliti dnevna svjetla odmah s prestankom ljetnog računanja vremena, već to moraju raditi od 1. studenoga.

Na ljetno računanje vremena vraćamo se 31. ožujka sljedeće godine, no praksa pomicanja sata uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament podržao prijedlog kojim se od 2021. na razini Europske unije ukida polugodišnje pomicanje sata. Zemljama članicama prepušta se odluka o tome koji će način računanja vremena odabrati kao stalan, što bi trebalo započeti 1. travnja 2021. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.