Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noćas spavamo "sat duže": pomičemo sat unatrag

24.10.2015.

08:27

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ljetno računanje vremena završava u noći sa subote na nedjelju prelaskom na zimsko vrijeme, pa će vozači i danju morati paliti svjetla, dok će se struja po nižoj tarifi, umjesto od 22 do 8 sati, obračunavati od 21 do 7 sati.

Jedna američka studija pokazala je da pomicanje kazaljke jedan sat unaprijed i gubitak jednog sata sna povećava do 25 posto rizik od srčanog udara idućega ponedjeljka u odnosu na ostale ponedjeljke u godini. S druge strane, rizik od srčanog udara smanjuje se za 21 posto prvoga utorka nakon što se sat vrati na standardno vrijeme i ljudi spavaju sat vremena dulje. To je rezultat istraživanja provedenoga tijekom četiri godine u bolnici u Michiganu.

Ljetno računanje vremena u 2015. završava u nedjelju, 25. listopada, u tri sata tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u tri sata računa kao dva sata, izvijestio je na svojim internetskim stranicama Državni zavod za mjeriteljstvo.

Policija podsjeća vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Vozači bicikla također od prvog sumraka do potpunog svanuća i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

Vozačima u slučaju nepoštivanja tih propisa prijete kazne od 300 kuna, navodi Ministarstvo unutarnjih poslova, iz kojeg apeliraju na vozače da tijekom vožnje imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Hrvatska elektroprivreda s povratkom na zimsko računanje vremena mijenja razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 do 7 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.