Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:46 / 07.10.2020.

Autor: Nenad Lučić

Noćna akcija migranata u Mrkoplju: delnički HSP traži bolju zaštitu granica

Predsjednik i tajnik HSP-a grada Delnica Ivan Poškor i Tomislav Majnarić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Predsjednik i tajnik HSP-a grada Delnica Ivan Poškor i Tomislav Majnarić (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Prolazak ilegalnih migranata kroz Gorski kotar dosad je rezultirao uništavanjem brojnih planinarskih, lovačkih i vikend kuća, a njihov ovotjedni ulazak u naselje Mrkopalj uznemirio je žitelje koji su s njima imali bliski susret. Reagirali su čelnici HSP-a u Delnicama.

Jedan ukradeni i oštećeni automobil, krađa osobnih stvari te više pokušaja otuđenja vozila, bile su posljedice ovotjednog, noćnog ulaska veće skupine migranata u Mrkopalj. Nakon razgovora sa žiteljima, tajnik HSP-a u Delnicama Tomislav Majnarić ističe da je cilj noćne akcije migranata bila krađa vozila kojima bi nastavili put prema granici. 

"Te je noći jedna mlada žena u dobi od tridesetak godina bila sama u kući. Migranti su ušli u njezin auto, otuđili joj dokumente i sve što je u vozilu imala, a postavlja se pitanje: na koji se način ona u tom trenutku mogla zaštiti. Najgore je da svi ti počinitelji, koji ovdje dolaze i rade štetu, prolaze nekažnjeno", govori Majnarić.

Ilegalne migracije s posljedičnim štetama za koje nitko ne odgovara, za predsjednika HSP-a u Delnicama Ivana Piškora, jasan su pokazatelj da način rješavanja tog problema treba mijenjati.

"Policija u obavljanju svoga posla ima našu punu podršku, jer znamo koliko naporno rade na terenu, loveći migrante, no njihov je posao uzaludan. Hvatati migrante i voziti ih tamo otkud su krenuli kroz Hrvatsku je neprekidna vrtnja u krugu. Zato se problem s migrantima mora rješavati na granici, a ne u unutrašnjosti Hrvatske. Sigurni smo da bi uz pomoć vojske, policiji na granici bilo puno lakše", ističe Piškor.

Bez spomenutih mjera, zaključuje Piškor, posljedični problemi s ilegalnim migracijama mogli bi početkom zime biti još naglašeniji. Poslušajte:

HSP o migrantima u Gorskom kotaru, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.