Hrvatski radio

Radio Rijeka

Noćne temperature su u minusu, pomozimo riječkim beskućnicima!

08.02.2023.

12:16

Autor: Neva Funčić

Po hladnoći sva su mjesta u prihvatilištu Oaza zauzeta

Po hladnoći sva su mjesta u prihvatilištu Oaza zauzeta

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Na riječkim ulicama boravi oko 200 beskućnika, dok u prihvatilištima Oaza i Ruže sv. Franje ima mjesta za njih 28. Ostali su nezaštićeni na hladnoći i buri, a građani im mogu pomoći barem toplom odjećom i pokrivačima, rekao je voditelj franjevačkog prihvatilišta Pjer Orlić.

U prihvatilištima su beskućnici bar neko vrijeme "skućeni", imaju obrok, postelju i pristup kupaonici, rekao je Pjer Orlić, voditelj prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje. 


No, dostupnih mjesta je višestruko manje od broja beskućnika u gradu. Orlić kaže da je u prihvatilištu na Kozali od 14 postelja danas slobodna samo jedna, namijenjena ženi. 


Slična je situacija i u Oazi, a mjesto više naročito se traži po hladnoći, koja u Rijeci ovog tjedna prolazi do kostiju.


Kad je ovako hladno, neki od beskućnika uopće ne spavaju, prepričao je Orlić njihova iskustva. Sugrađane je pozvao da im pomognu prebroditi zimu donacijom toplih jakni, pokrivača, vreća za spavanje, čarapa i pamučnog rublja. Gdje i kako, poslušajte u razgovoru:

Tris: Pjer Orlić o radu prihvatilišta za beskućnike po cičoj zimi

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.