Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Noćni marš za 8. mart": Žene su i dalje zanemarene od strane vladajućih

06.03.2019.

10:31

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter

Foto: Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter

Foto: - / -

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, udruge SOS Rijeka - Centar za nenasilje i ljudska prava i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u Rijeci u petak, 8. ožujka, organiziraju akciju "Noćni marš za 8. mart" s početkom u 18 sati.

Okupljanje počinje na Kontu (Titov trg), a nakon uvodnih riječi ruta kreće preko Fiumare i Korza te završava na Jadranskom trgu gdje će organizatorice i gošće održati kraće govore i iznijeti zahtjeve, uz nastup aktivističkog zbora VINS.

Više od stotinu godina, 8. mart se obilježava kao dan posvećen ženskoj borbi za slobodu, ravnopravnost, jednakost, solidarnost, pravičnost i poštovanje. Ne cvijeću, ne bombonijerama, ne materijalističkim i konzumerističkim romantičnim mazanjem očiju, već ženskoj borbi za to da nas se napokon shvati kao sposobna, autonomna i cjelovita ljudska bića, poručuju organizatorice.

"Prošle godine svjedočile smo događajima koji pokazuju kako sustav i društvo i dalje tretiraju žene kao drugotne i zanemarene od strane vladajućih, što nam je pokazao odnos zdravstvenog sustava prema ženama i nedostatnost zdravstvene i sustavne brige za dobrobit žena kada postanu žrtve nasilja. Stoga se osvrćemo na porast nasilja prema ženama, kako u obitelji, tako i od strane zdravstvenog sustava te marširamo kako bi glasno ustale protiv ovakvog tretmana. Pozivamo vladajuće na odgovornost za nečinjenje i zanemarivanje rješavanja problema koji bi trebali stajati kao prioriteti. Sustav socijalne skrbi se urušava, što se lomi na leđima najranjivijih - žena i djece. Marširamo za život u slobodi od nasilja, za jednaka prava i mogućnosti za sve", poručile su.

Osim u Rijeci, Noćni marševi će se istovremeno održati u Splitu, Puli, Zadru i Zagrebu. Nakon Noćnog marša slijedi glazbeni program Osmi mart - Koncert za Dan žena u Omladinskom kulturnom centru Palach s početkom u 19 sati u organizaciji udruge RiRock. Također, u 20 sati će se otvoriti izložba i razgovor Rodom u koprive u organizaciji Galerije SKC, a kojima će se propitati različite uloge žena i muškaraca u današnjem društvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.