Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nogi va moru, glava va oblake od snega: novi kalendar PGŽ-a na čakavštini

10.12.2019.

16:06

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

"Ma ki još ima županiju ka nogi toća va moru, a glavu drži va oblake od snega? Da sako mesto poveda po svomu, a si se razumeju?" Čulo se to jutros na predstavljanju kalendara Primorsko-goranske županije za 2020. godinu, tema kojeg je čakavština i raznolikost baštine.

Posebnost ovogodišnjega županijskog kalendara, predstavljenog u Pomorskom i povijesnom muzeju, stihovi su na čakavštini, uz "prijevod", odnosno objašnjenje, na hrvatskome književnom jeziku novinarke i urednice Slavice Mrkić Modrić. Autor fotografija je fotoreporter Marko Gracin.

"Županijski kalendari pričaju priče, to su kalendari s porukom naše prebogate kulturno-povijesne baštine i našeg izričaja. Ove godine tema je čakavština i kalendarom brendiramo i želimo zaštititi naš kulturni izričaj ", rekao je župan Zlatko Komadina zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta koji je doprinos Primorsko-goranske županije projektu Rijeka EPK 2020.

Na fotografijama se mogu vidjeti članovi KUD-a Bribir, ribari iz Klenovice, Dario Kučić i KUD Studenac iz Nerezina, članovi Društva sportske rekreacije Krasica, Vrbničani i Kastavci, sopci iz Omišlja, mlikarice s Grobnika i naša Baka Mraz iz Delnica i naši gosti, članovi Udruge Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke, koji su u svojim kostimima prošetali Merikanskim vrtovima.

Svi tekstovi su pisani jezičnim izričajem mjesta na kojem je fotografija nastala i autorizirani su od strane autohtonih govornika: za Rukavac je to Ivo Mavar Ivula, za Omišalj Ines Boban Štiglić, za Nerezine Dario Kučić, za Vrbnik Dina Valković, za Kastav Branko Jani Kukurin, za Delnice Davor Grgurić, za Opatiju Aleksandra Kućel Ilić, za Bribir Željka Jurčić Kleković, za Grobnik Dražen Herljević, a tekstove objašnjenja na standardni hrvatski jezik lektorirao je Sanjin Dragozetić.

Na kalendaru Primorsko-goranske županije siječanj donosi priču o zvončarima, veljača predstavlja županijski projekt "Oči Vinodola", ožujak nas vodi u Merikanske vrtove u Opatiji, u travnju se družimo s ribarima iz Klenovice, svibanj predstavlja lijepi običaj dočekivanja proljeća u Nerezinama, lipanj je vrijeme za boćanje i druženje na jogu, a u srpnju se šišaju ovce. Kolovoz nam predstavlja arheološko nalazište Mirine kod Omišlja, rujan priča priču o mlikaricama, a listopad o Beloj nedeji u Kastvu. Studeni je mjesec riječkih kiša, a prosinac nas vodi u Delnice, u selo Bake Mraz.

Poslušajte što su o izboru motiva rekli autori - novinarka Slavica Mrkić Modrić i fotograf Marko Gracin:

Slavica Mrkić Modrić i Marko Gracin o kalendaru PGŽ-a, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.