Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nordijski centar na 1 100 metara nadmorske visine

11.01.2022.

14:20

Autor: Nenad Lučić

nordijsko natjecanje na Vrbovskoj poljani

nordijsko natjecanje na Vrbovskoj poljani

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

S položajem iznad 1 100 metara nadmorske visine Vrbovska poljana u Gorskom kotaru idealna je lokacija za nastavak razvoja projekta Nordijskog centra, koji već sada skijašima trkačima i biatloncima veći dio zime nudi idealne snježne uvjete. 

U Općini Mrkopalj se nadaju da će upravo tijekom ove, 2022. godine uspjeti poduzeti neke ključne, razvojne aktivnosti.


Nisu sve goranske zime poput ove, koja je u prvoj polovici siječnja donijela snijeg i temperaturne minuse. Gorani posljednjih godina pamte i siječanjske temperature, nalik proljetnima, no i u takvim je razdobljima na lokalitetu Vrbovska poljana znalo biti dovoljno snijega za organizaciju natjecanja skijaša trkača i biatlonaca.


Ne treba stoga čuditi što projekt nordijskog centra na spomenutoj lokaciji ima važno mjesto na listi ovogodišnjih prioriteta Općine Mrkopalj. „Vjetar u leđa“ takvoj odluci je uvrštavanje Vrbovske poljane u Master plan razvoja turizma Primorsko-goranske županije, kao 400 tisuća kuna, osiguranih za projekt u županijskom proračunu za ovu iduću godinu. 

Riječ je o najskupljem dijelu priče, vezanom uz sam nordijski centar, i jasno je da spomenuti iznos neće biti dovoljan, pa ćemo morati osigurati i vlastiti proračunski novac, te onaj iz nacionalnih fondova.

načelnik Općine: Josip Brozović

Još veći izazov bit će dodatno uređenje šest kilometara duge ceste i troškovnički 9 milijuna kuna procijenjene ceste od naselja Begovo Razdolje do Vrbovske poljane, no već su pokrenute aktivnosti koje bi trebale rezultirati suradnjom s resornim ministarstvima i poduzećem „Hrvatske šume“. 


Reakcija spomenutog poduzeća bit će ključna i pri rješavanju imovinsko-pravnih pitanja na Vrbovskoj poljani, nužnih za ishođenje prva građenja i ostale, potrebne dokumentacije. Dogodi li se sve to, projekt Vrbovska poljana, kaže općinski načelnik Brozović, mogao bi biti razvojni „okidač“ i za turističke potencijale Begovog Razdolja, gdje tamošnji, trenutačno zatvoreni, Hotel „Jastreb“ i prateće skijalište iščekuju, čini se, neka investicijski povoljnija vremena. 


U Općini Mrkopalj ponajprije očekuju što skoriji odgovor, na upite koje je lokalna samouprava uputila resornim ministarstvima, a s optimizmom računaju na mogućnost da projekt nordijskog centra bude financiran kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti te europske fondove.  


Dugoročni planovi ulaganja ovise o rješavanju imovinskih pitanja s državom i europskim potporama, a o dobroj podlozi za kratkoročno planiranje više nam je rekao načelnik Općine Mrkpalj Josip Brozović. Poslušajte:

nordijski centar Mrkopalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.