Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Norma" ispunila riječko kazalište gotovo do posljednjega sjedala!

12.06.2018.

10:50

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: - / -

Premijera Bellinijeve opere "Norma" pod dirigentskim vodstvom gosta Stefana Rabaglie i u režiji Christiana Romanowskog, sinoć je ispunila riječki HNK Ivana pl Zajca gotovo do posljednje sjedalice. Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović.

Bezvremenska, ljubiteljima opernog izričaja i svim zaljubljenicima operne umjetnosti, glazba opere "Norma" uvijek nanovo izaziva treptaj oduševljenja i uzdahe prepoznavanja pamtljivih arija koje toliko dugo žive na opernoj sceni.

Operni orkestar riječkog kazališta vrhunski je znalac u izvedbi ovoga djela, a riječki zbor Opere popunjen Akademskim mješovitim zborom Muzičke akademije Sveučilišta Juraj Dobrila iz Pule, sinoć je blistao svojom ujednačenom ritmičkom i glazbenom izvedbom, što je publika i nagradila pljeskom na otvorenoj sceni.

U ulozi Pollionea predstavio se tenor Mario Zeffiri, muzikalan u srednjem registru, no izgubljen i tanak u visinama. Naslovnu ulogu Norme, melodiozno i čistih visina, ali bez snažnog volumena glasa koji nosi emotivno priču o ljubavi, odgovornosti, vjernosti, ratu i osveti, otpjevala je sopranistica Daria Masiero, ne dotaknuvši one najfinije žice slušatelja, a pohvale idu lijepom tonu basa Slavka Sekulića kao Orovesa. Zvijezda večeri ipak je bila sjajna Diana Haller kao Adalgisa. Prirodnih glumačkih pokreta, dinamički izrađenih zapjeva, lijepih i čistih visina i zadivljujuće pokretljivog glasa, Diana Haller je pokazala još jednom svom rodnom gradu što je vrhunska profesionalnost, talent i veliki rad koji oblikuje ovu vrhunsku pjevačicu u dragulj na sceni.

Riječko kazalište je svoju publiku posljednjih godina naučilo na vrhunske operne izvedbe i zanimljiva režijska rješenja, pa je ova operna izvedba režijski bila previše standardno klasična i poznata.

No, publika je bila zadovoljna jer je dobila vrhunsku bekcanto operu i prikaz ljubavi u svim njenim licima.

Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.