Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova bolnica u Rijeci napreduje brže od plana

30.09.2021.

11:45

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Obilazak gradilišta bolnice na Sušaku (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Obilazak gradilišta bolnice na Sušaku (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Uoči sjednice Gradskog vijeća, riječki gradski vijećnici bili su u posjetu gradilištu Bolnice za majku i dijete na Sušaku. Na poziv ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića, obišli su prostore buduće pedijatrije i laboratorija.

Riječki gradski proračun je u prvih 6 mjeseci ove godine zabilježio 43 milijuna kuna viška prihoda nad rashodima, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća u Centru Zamet. Prihvaćena je izmjena urbanističkog plana koja omogućuje gradnju na području Kostabele, te je najavljen nastavak proširenja jasličkih i vrtićkih kapaciteta. Na aktualnom satu se, među ostalim, propitivalo odlučivanje o koncesiji za Porto Baroš te o poskupljenju odvoza otpada. 

Ģrad Rijeka je za gradnju nove bolnice ustupio 45 milijuna kuna vrijedno zemljište i komunalnu naknadu. Završeni su grubi građevinski radovi, tehnički pregled se očekuje u travnju 2022., a bolnica bi do proljeća 2023. trebala biti potpuno opremljena. Osim medicinskih sadržaja gradi se i zgrada tehno-ekonomskog bloka, kao i parkirališni prostori.

Nova će bolnica imati 45 tisuća metara četvornih površine na devet etaža. Tu će biti smještena Klinika dječje bolničke zaštite, Klinika za ginekologoju i porodništvo, kao i svi bolnički laboratoriji objedinjeni za potrebe čitavog KBC-a te prostorije za dobrovoljno darivanje krvi.

U tijeku je i izrada idejnog projekta za izgradnju i rekonstrukciju objekta 3. faze nove bolnice na Sušaku i preseljenje cijelog KBC-a na jedinstveni lokalitet. Sve to planira se realizirati kroz programe financiranja Europske unije.

Poslušajte dio aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća te izjave državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Željka Plazonića, ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ružića i gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića:

Obilazak gradilišta bolnice na Sušaku, pripremila Neva Funčić

Nebojša Zelič iz Možemo i Marin Miletić iz Mosta te gradonačelnik Filipović, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.