Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova crikvenička rivijera u svibnju: završna faza dogradnje luke

09.02.2021.

13:39

Autor: Neva Funčić

Foto: ŽLU Crikvenica

Foto: ŽLU Crikvenica

Foto: - / -

Projekt "Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja - luka Crikvenica" ulazi u završnu fazu. Očekuje se da će novo pristanište za brodove na županijskoj liniji Crikvenica-Šilo biti spremno već ove turističke sezone.

Postavljeni su svi betonski montažni elementi koji čine Malu paladu, čime je ona poprimila konačni oblik. Uskoro je na redu betoniranje na samom vrhu lukobrana.

Počelo je postavljanje kamenih poklopnica i obložnica. Na prvih 50 metara zapadnog lukobrana upravo se izvode kamenarski radovi i popločavanje hodne površine, dok je na preostalom dijelu lukobrana u tijeku realizacija jednog od ciklusa predopterećenja betonskih blokova koji čine trup lukobrana, rekao je ravnatelj crikveničke Županijske lučke uprave Mario Kružić.

Dovršetkom projekta zadovoljit će se svi sigurnosni zahtjevi za nesmetano odvijanje županijske brodske linije Crikvenica-Šilo koja je od velike važnosti za stanovništvo otoka Krka. Stanovnicima otoka bit će pristupačnije medicinske te usluge obrazovanja, a stvorit će se i preduvjeti za zapošljavanje na kopnu.

Drugim riječima, dnevne će migracije biti mnogo jednostavnije, znajući da je riječ o liniji kojom se godišnje preveze oko 15 tisuća putnika.

Projekt je gotovo u cijelosti financiran sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za razvoj luka otvorenih za javni promet. Vrijednost projekta iznosi gotovo 33 milijuna kuna, a radove izvodi Zajednica ponuditelja koju čine Izgradnja iz Crikvenice, BSK commerce iz Rijeke i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice.

Poslušajte razgovor:

Nova crikvenička rivijera u svibnju: završna faza dogradnje luke, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.