Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova klinička ispitivanja protiv koronavirusa: suradnjama do rješenja

19.05.2020.

12:29

Autor: Hina, HRT

Laserski pretražni mikroskop (Foto: Robert Anić / Pixsell)

Laserski pretražni mikroskop (Foto: Robert Anić / Pixsell)

Foto: - / -

Diljem svijeta u tijeku je gotovo 1500 kliničkih ispitivanja o liječenju COVID-19. Tim znanstvenika s Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s koronavirusom te otkriti spojeve koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

"Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti znanstvenika, kao i bliska suradnja biokemičara i virologa doprinijeli su ovom uspjehu. Projekt je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe protiv COVID-19", rekao je u utorak Ivan Đikić.

Tim biokemičara i virologa na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu testirao je niz spojeva u laboratorijskim modelima, a dobiveni rezultati omogućuju da se potraga za aktivnom supstancom suzi na mali broj već odobrenih lijekova. Među otkrivenim spojevima koji djeluju na sprečavanje širenja virusa su i dvije nove potencijalne terapijske strategije za tretmane COVID-19, poput lijeka koji blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin) na kojem se već započela klinička ispitivanja.

Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je pokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokiraju glikolizu, važan metabolički put u širenju koronavirusa. Američka tvrtka Moleculin Biotech posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2DG. Najavili su pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta.

"Zahvaljujući tehnologiji mePROD koju smo razvili na IBC2 bili smo po prvi put u mogućnosti pratiti stanične promjene nakon infekcije SARS-CoV-2. Činjenica da naši nalazi sada mogu potaknuti daljnja istraživanja u svrhu razvoja lijekova, definitivno je veliki pomak", istaknuo je voditelj laboratorija na IBC2 Christian Münch

Profesor Jindrich Cinatl s Instituta za medicinsku virologiju objasnio je da je uspješna uporaba tvari koje su komponente već odobrenih lijekova izvrsna prilika u borbi protiv koronavirusa. "Te su tvari već dobro okarakterizirane, a znamo kako ih pacijenti toleriraju. U utrci s vremenom naš rad sada može dati važan doprinos koji pravci obećavaju najbrži uspjeh", poručio je.

Prema pisanju njemačkih novina Braunschweiger-Zeitunga, znanstvenici iz Helmholtz centra za infektivna istraživanja uspjeli su prepoznati antitijela koja sprečavaju da novi koronavirus uđe u stanicu. Njemački tim predvodi hrvatski znanstvenik Luka Čičin Šain. Poslušajte kako govori o nastavku istraživanja:

Luka Čičin Šain: na putu prema istraživanjima s prvim volonterima, pripremio HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.