Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova riječka knjižnica bit će gotova do ljeta 2023.

01.12.2022.

14:10

Autor: Iva Pavletić Crnić

Nova riječka knjižnica

Nova riječka knjižnica

Foto: Tatjana Sandalj / Radio RIjeka

Nova riječka Gradska knjižnica trebala bi biti gotova sredinom 2023. godine, potvrdio je to danas za Radio Rijeku Gradonačelnik Marko FIlipović! 

Radovi su u tijeku, a buduća Gradska knjižnica ima suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka neto površine 4530 m². Etaže će biti povezane stubištem i liftovima. 


Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. 


Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. 


Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom. 


Obnova zgrade buduće Gradske knjižnice Rijeka, tzv. T-objekta, je uz Dječju kuću sastavni dio projekta pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. 


Četvrti je to objekt, nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće, koji se u bivšem industrijskom kompleksu Benčić preoblikuje u kulturne namjene i postaje sastavni dio novog riječkog kvarta kulture. 


Poslušajte Marka Filipovića koji osim o novoj knjižnici priča i o dijelu Krešimirove ulice koja vodi do Art kvarta: 


Filipović o novoj riječkoj knjižnici i uređenju dijela Krešimirove ulice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.