Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova krčka pršutana bit će u Vrbniku: bit će to pršuti iz vlastita uzgoja

10.07.2020.

16:08

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U mjestu Vrbnik na otoku Krku pri završetku je gradnja druge otočke pršutane u kojoj će se proizvoditi Krčki pršut koji ima oznaku izvorne kvalitete i zaštićenog je imena. Investitori planiraju i vlastiti uzgoj svinja.

Investitor je Poljoprivredna zadruga Gospoja koja će pokraj vinarije dobiti nove prostore s više od 2000 četvornih metara u kojima će biti smještena pršutana i kušaonica s 200 sjedećih mjesta, s prelijepim pogledom na Vrbnik.

Betonski radovi su gotovi, a pred graditeljima iz GP Krk je postavljanje krova kako bi mogli početi unutrašnje radove i opremanje objekta koji bi trebao biti u funkciji do kraja godine.

Zanimljivost je da će u blizi biti ograđeno 30 hektara zemljišta na kojoj će se uzgajati autohtone svinje. Ta vrsta je u vrijeme Frankopana odvezena u Turopolje, a sada bi se trebala vratiti na otok Krk. Svinje inače borave pod vedrim nebom i hrane se žirom i svime što nađu u prirodi. Investitori planiraju tako dobiti pršute čiste domaće kvalitete.

Poslušajte razgovor s glavnim enologom P.Z. Gospoja Antonom Brusićem:

Pršutana Vrbnik, pripremio Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.