Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova magnetna stolica za dvostruko više liječenih od inkontinencije urina

19.10.2021.

12:05

Autor: HRT - Radio Rijeka

Nova magnetna stolica u riječkom KBC-u (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Nova magnetna stolica u riječkom KBC-u (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Znate one situacije kad se ne smijete smijati, kihati, kašljati jer na to nekontrolirano reagiraju mišići na sasvim drugoj strani tijela? Naravno, postoji rješenje za inkontinenciju urina, a na Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka podigli su standard liječenja.

Terapija elektromagnetskom stimulacijom pacijenticama je dostupna po preporuci specijaliste u Ambulanti za uroginekologiju u prizemlju zgrade riječke Poliklinike.

Movember je s pričom o brkovima učinio mnogo za, recimo to tako, bolju vidljivost bolesti prostate u javnom prostoru, a onda nadamo se i za više slučajeva dijagnosticiranih na vrijeme.

Na Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka predstavljen je novi suvremeni uređaj, magnetna stolica, za konzervativno liječenje i terapiju elektromagnetskom stimulacijom kod pacijentica s inkontinencijom urina i disfunkcijama zdjeličnog dna.

Novi uređaj vrijedan je 224 tisuće kuna, a uz postojeći, riječka je bolnica postala jedina medicinska ustanova u Hrvatskoj u posjedu dva ovakva uređaja. Dostupnost vrhunske terapije za liječenje nemogućnosti kontrole mokrenja kod žena omogućit će racionalniji pristup obradi i smanjiti broj drugih dijagnostičkih pretraga, što će evidentno unaprijediti kvalitetu zdravstvene zaštite i zadovoljstva pacijentica – naglasio je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo doc. dr. Marko Klarić.

To je dobra prigoda da se javno progovori i o tom problemu o kojem se uglavnom šuti, a iako ćemo govoriti uglavnom o ženama, pogađa oba spola.

Voditeljica Odjela urogenitologije Ines Krištofić tumači da konzervativno liječenje i terapija magnetskom stimulacijom traje osam tjedana, izvodi se dva puta tjedno i prilagođava se individualno.

Primjena izvantjelesne magnetske terapije jača mišiće zdjelice te mišiće mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Umjetno izazvane kontrakcije pomažu rehabilitaciji mišićnog tkiva i oporavku neuromuskularne kontrole. Tijekom tretmana pacijentice su odjevene i nije potrebna posebna priprema, a sama je terapija bezbolna, neinvazivna i učinkovita.

Postoje i Kegelove vježbe, ali se često ne izvode ispravno, a o njima više možete pronaći na internetskim stranicama Pliva zdravlje ili moj mjehur.hr Naučit ćete ponešto o mišićima o kojima niste znali gotovo ništa.

Osobe koje koriste terapiju pri tretmanu osjećaju minimalne kontrakcije mišića zdjelice, uz lagano vibriranje i trnce. Elektromagnetsko polje izaziva dubinsku stimulaciju mišićnih struktura, odnosno ponavljane kontrakcije određenih mišića zdjeličnog dna, čime se postiže učinak sličan onom u Kegelovim vježbama. 

Sve veći broj žena i to svih dobi, najmlađa pacijentica dr. Krištofić imala je 14 godina, ima indikaciju za primjenu ove terapije. Za oko 400 pacijentica riječkog KBC-a liječenje je već uspješno završeno. Dakle, ambulanta za uroginekologiju, ali najprije žene kod ginekologa, a muškarci kod urologa.

Više poslušajte u razgovoru s dr. Krištofić u emisiji Akademksih kvarat ure:

Akademskih kvarat ure: Konzervativna terapija inkontinencije urina, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.