Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova oprema u riječkome GAM-u: dogodine nastava bionike i geoinformatike

04.11.2016.

15:45

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gimnaziji Andrije Mohorovičića Rijeka učenici bi sljedeće školske godine mogli birati fakultativne predmete iz STEM područja. Uz izradu novih nastavnih programa, nabavljena je i vrijedna oprema u suradnji sa zagrebačkom prirodoslovnom školom, FER-om i Plivom.

Riječka Gimnazija Andrije Mohorovičića dobila je danas suvremene 3D printere, prijenosna računala, uređaje za istraživanje i pokuse iz matematike, fizike, biologije, informatike, geografije... Nova školska oprema, vrijedna oko 110 tisuća kuna, nabavljena je sredstvima Europskoga socijalnog fonda u sklopu projekta Znanost + i omogućit će da učenici dobiju nove kurikule.

Nositelj projekta je Prirodoslovna škola Vladimira Preloga u Zagrebu, a riječki GAM je partner, uz Plivu i zagrebački Prirodoslovno-matematički falkultet, objašnjava ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Henry Ponte. "Ideja je da učnenici dobiju nove kurikulume fakultativnih predmeta iz STEM područja, a to su matematika, fizika, kemija, biologija, informatika i geografija", kaže Ponte.

Nada se da će škola sljedeće godine učenicima moći ponuditi da upišu po jedan fakultativni predmet kako bi dobili nešto novo, čega nema u redovitoj nastavi. Neki od fakultativnih predmeta mogli bi biti, primjerice, geoinformatika - program kojim učenici mogu projektirati karte ili urbanistički uređivati prostore, i bionika - na neki način oponašanje prirodnoga svijeta u robotici. Poslušajte izjavu Henryja Pontea:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.