Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova oprema zamjenjuje pjeskarenje u "Lencu"

18.10.2013.

16:21

Autor: Olga Mandić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na doku 11 od danas se oplate broda za bojanje pripremaju novom visokotlačnom opremom, čime „Lenac“ postaje jedno od rijetkih brodogradilišta koje napušta tehnologiju pjeskarenja.

U brodogradilištu Viktor Lenac danas je puštena u rad nova visokotlačna oprema njemačke proizvodnje, koja će omogućiti pripremu oplate broda za bojenje bez negativnoga utjecaja na okoliš. Zasad radi samo u doku 11. Klasičnoga pjeskarenja bit će i dalje, ali će buke i prašine biti znatno manje.

Prašina će umjesto u zraku završiti u kontejneru, vakuumsko uvlačenje čestica znatno će smanjiti buku, otpadna voda će se tek nakon pročišćavanja ispuštati u more, a i skratit će se vrijeme koje brodovi provode u doku, objasnio je predsjednik Uprave Robert Škifić.  

Kao abrazivno sredstvo upotrebljava se voda pod tlakom od 3 tisuće bara, a uređajem upravlja operater putem upravljačke kutije. Otpadni materijal (boja, ruzina i sl.) prikuplja se u kontejneru koji je sastavni dio strojeva, a za vrijeme korištenja nove opreme na brodu se mogu izvoditi i drugi radovi jer nema prašine kao kod pjeskarenja. Osim toga, dok se pjeskarenje izvodi samo noću, ova se oprema može koristiti 24 sata.

Nova oprema njemačke proizvodnje traži manje radnika, ali je skuplja za održavanje. Vrijedna je milijun i 750 tisuća eura, a financirana iz kredita ukupne vrijednosti 10 milijuna eura. Osim nove opreme, brodogradilište je tim kreditom nabavilo i dok RI-38 te dizalicu nosivosti 25 tona, koja će na doku 11 biti montirana do kraja godine.

Nova tehnologija bit će samo na doku 11, a ne na doku koji je bliže našim kućama, gdje će i dalje ostati tehnologija grita i pjeskarenja, upozorila je načelnica općine Kostrena Mirela Marunić. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.