Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova pravila u prometu: lakše do vozačke, ali strožije kazne!

01.01.2018.

16:31

Autor: HRT

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Od 1. siječnja na snazi su nova pravila u prometu, koja će posebno zanimati mlade vozače i one koji će to tek postati. Polaganje vozačkog ispita trebalo bi biti znatno jeftinije, ali će se kršenje prometnih pravila mnogo strože kažnjavati.

Od danas u prometu će biti i strože kazne, poglavito za mlade vozače. Nakon skupljenih devet kaznenih bodova u dvije godine, vozačka dozvola se poništava i tek nakon dvije godine može se ponovno polagati ispit. Vozačima starijima od 24 godine policija će vozačku dozvolu poništiti nakon skupljenih 12 kaznenih bodova.

Polaganje vozačkog ispita do kraja ove godine stajalo je otprilike 7.200 kuna, a nakon toga autoškole same mogu odrediti cijenu. Ona bi mogla biti niža i za više od tisuću kuna.

Nova vozila za osposobljavanje kandidata na tehnički pregled morat će tek nakon dvije godine, a polaznici će moći učiti i na vozilima starima deset godina umjesto dosadašnjih sedam. U nekim autoškolama smatraju da će tako na cestu dolaziti loši vozači.

Prema novome, instruktori mogu biti zaposleni i na nepuno radno vrijeme. Video pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.