Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova radna mjesta: od siječnja počinje rad tvornice za proizvodnju peleta

04.12.2018.

14:39

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HR Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HR Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon stečaja drvoprerađivačke tvrtke DIP Delnice njezini su proizvodni prostori u naselju Lučice godinama bili većinom neiskorišteni. Nakon odluke austrijske tvrtke RST - Pellet da tamo gradi tvornicu za proizvodnju peleta, postojeće se stanje ipak mijenja.

Postrojenje, na kojem radovi još uvijek traju, danas su u pratnji vlasnika obišli čelnici Primorsko-goranske županije i Grada Delnica. Poticaj novom proizvodnom ulaganju na gradskom području dala je i lokalna samouprava, ističe gradonačelnik Delnica Ivica Knežević. "Grad Delnice se u investiciju uključio maksimalno, na način da smo to ulaganje i velike troškove olakšali oslobađanjem investitora od obveze plaćanja komunalne naknade, a komunalni doprinos je konzumiran kroz građevinsku dozvolu", objašnjava Knežević. 

O obujmu proizvodnje peleta koja kreće tijekom siječnja, te vrijednosti ulaganja u novo postrojenje vlasnik tvrtke RST - Pellet Richard Stuckler kaže: "Godišnje ćemo proizvoditi 80 tisuća tona peleta, odnosno 10 tona po satu, uz sedmodnevno funkcioniranje pogona s tridesetak zaposlenih, koji će raditi po smjenama. Vrijednost ulaganja u postrojenje, gdje se početak proizvodnje očekuje u siječnju, kreće se oko 85 milijuna kuna."

Zadovoljstvo zbog najavljenog pokretanja izvozno usmjerene proizvodnje koja Gorskom kotaru donosi nova radna mjesta izrekao je i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. "Svako novo radno mjesto u Hrvatskoj je važno, a u Gorskom kotaru i zlata vrijedno. Zato očekujem da će oni koji rade i proizvode u ruralnim krajevima, poput Gorskog kotara, imati pogodnosti pri korištenju sirovine. Želim reći da bi bilo dobro kada bi što više domaće sirovine ostajalo u hrvatskoj proizvodnji", istaknuo je župan. 

A godišnje potrebe za drvnom sirovinom u novom pogonu austrijske tvrtke nisu zanemarive i kreću se oko 140 tisuća kubika trupaca. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.