Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova razvojna strategija, proračun, i koncesije na pomorskom dobru

16.11.2015.

13:15

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pred vijećnicima skupštine Primorsko-goranske županije ovoga četvrtka naći će se nova razvojna strategija, proračun za 2016. godinu te dodjela dviju novih koncesija za plaže. I Županija je, isticanjem zastava na pola koplja, odala počast pariškim žrtvama.

I Primorsko-goranska županija odaje počast stradalima u terorističkim napadima u Parizu protekloga petka. Na zgradi Županije zastave su danas na pola koplja. Župan Zlatko Komadina uputio je izraze sućuti francuskoj veleposlanici u Hrvatskoj.

Županijska je skupština, u iščekivanju državnih smjernica, već dvaput produžila valjanost stare strategije razvoja županije, a sada će napokon raspravljati o novoj. Razvojna strategija do 2020. godine bit će temeljni dokument za prijavu projekata za fondove Europske unije.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je i raspravu o novome načinu izrade proračuna. On će biti dvostruko veći od sadašnjega, iznosit će 706 milijuna kuna, zbog toga što će se na jednome mjestu naći svi ulazi i izlazi budžeta ustanova kojima je Županija osnivač. Izuzete su samo plaće zaposlenika u školama.

Po objavi konačnih izbornih rezultata, župan Komadina čestitao je devetoro novoizabranih saborskih zastupnika iz Primorsko-goranske županije.

Vijećnici će odlučivati i o dvije nove koncesije na pomorskome dobru. Riječ je o plažama autokampova Klenovica i Kozica na području Novog Vinodolskog koje bi Primorsko-goranska županija dala u koncesiju na sedam godina. Naknada će za plažu u Klenovici biti 53.433 kune, a za Kozicu 45.460 kuna plus dva posto od prihoda. Koncesionari trebaju i urediti plaže uz ulaganje do 600 tisuća kuna te na njima ponuditi sadržaje poput manjih ugostiteljskih objekata, iznajmljivanja ležaljki, sandolina, pedalina, suncobrana... 

U Opatiji, na plaži hotela Savoy, čija koncesija istječe u travnju, priprema se puno veće ulaganje, izvijestila je županijska pročelnica Nada Milošević. Izgradnja novoga gata i bazena trebala bi koštati oko tri milijuna kuna, uz koncesiju na 20 godina, kako bi koncesionar vratio uložen novac. Stalni dio koncesije iznosio bi 87 tisuća kuna plus dva posto prihoda.

Županija od pomorskog dobra godišnje zaradi 10,5 milijuna kuna, od čega je 7,7 milijuna ove godine već vraćeno u uređenje obale. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.