Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nova ulaganja u goransko šumarstvo- prioritet izgradnja novog objekta Šumarije Lokve

13.02.2022.

10:07

Autor: Nenad Lučić

Gorski kotar

Gorski kotar

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Nakon nekoliko izazovnih poslovnih godina sanacije šteta, koje su na šumama prouzročili ledolom, vjetrolom i smrekov potkornjak, šumarstvo Gorskog kotara polako se vraća uobičajenoj dinamici poslovanja.

Prilika je to za nova ulaganja, a od dvije veće investicije koje su planirane ove godine korist će, osim dijela zaposlenih u šumarstvu, imati i ostali građani.


Stanica za tehnički pregled vozila u Delnicama razlog je zbog kojeg nemali broj goranskih vozača takvu uslugu ne mora tražiti izvan goranskog područja, a voditeljica delničke Podružnice "Hrvatskih šuma" Ivana Pečnik Kastner tijekom ove godine i u tom objektu poduzeća najavljuje dodatna ulaganja.

Šumarstvo je stožerna gospodarska grana Gorskog kotara, no tek kada bude izgrađena nova zgrada Šumarije u naselju Lokve sve će goranske radne jedinice Uprave „Hrvatskih šuma“ – Podružnice Delnice imati odgovarajuće uvjete za rad.

Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Podružnice Delnice

Pečnik Kastner dodala je kako se kreće s proširenjem druge trake, kako bi se u stanici osigurali uvjeti za adekvatan prihvat kamiona. Kako je riječ o jedinoj Stanici za tehnički pregled vozila između Rijeke i Ogulina tu vide prostor za rad, jer nema smisla da goranski poduzetnici s kamionima odlaze drugdje, kada imaju uslugu nadohvat ruke.


Nakon spomenutih ulaganja Ispostava "Hrvatskih šuma" u Delnicama dugoročno planira i realizaciju nekih projekata na svojim objektima izvan Gorskog kotara, pri čemu je prva na listi prioriteta izgradnja nove zgrade Šumarije Rijeka.


Tijekom ove godine planira se započeti izgradnja novog objekta Šumarije Lokve. Neposredno nakon izdavanja građevinske dozvole, otvorit će se postupak javnog nadmetanja, kako bi se tijekom ljeta ili jeseni moglo početi s radovima.


Poslušajte reportažni prilog:

reportažni prilog o goranskom šumarstvu

Hrvatske šume

Hrvatske šume

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.