Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nove brodske linije za Krk, Rab i Pag; još šest milijuna kuna za Platak

22.02.2016.

14:44

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji predstavljen je novi Proračunski vodič te najavljeno uvođenje novih brodskih linija prema Krku, Rabu i Pagu. Županijski novac i dalje se izdvaja za uređenje sportskih sadržaja i ceste na Platku.

Stoti susret s novinarima
Predstavnici Primorsko-goranske županije jutros su novinare dočekali s kolačima. Povod - jubilarni 100. susret u ovome mandatu: župan i njegovi najbliži suradnici novinare svakog ponedjeljka informiraju o značajnim novostima. Uz kolače, predstavnici medija od Županije su na dar dobili i novi zeleno-plavi suvenir, kartonsku kućicu s papirićima za poruke.

Studija Pomorskog fakulteta u Rijeci pokazala je da bi se isplatilo pokrenuti cjelogodišnje brodske linije Šilo-Crikvenica, Baška-Lopar- Senj i Rab-Lun. Ove brodske veze mogle bi opstati na tržištu uz potporu, kako smo izračunali oko 250 tisuća kuna, rekao je župan Zlatko Komadina. U projekt će uz PGŽ ući zainteresirane općine i Ličko-senjska županija. "Uskoro ćemo se sastati s njima i pripremiti javni natječaj za brodare, kako bi međuotočke linije bile uspostavljene do ljeta", rekao je župan.

Županijski pročelnik za financije Krešimir Parat predstavio je Proračunski vodič, brošuru koja je, uz internetsko izdanje, tiskana u tisuću primjeraka. Objava je koštala oko 10 tisuća kuna, a na 23 stranice, predstavlja osnovne pojmove te glavne stavke prihoda i rashoda proračuna, koji u originalu nije user friendly. Naime, s više od 300 stranica te strukturom i treminologijom koja je zakonski definirana, proračun nije čitljiv krajnjim korisnicima, stoga je kratak vodič još jedan korak u transparentnosti rada i vidljivosti županijskih projekata, objašnjava Parat.

Novost je i da će gradonačelnik Krka, PGS-ov Darijo Vasilić, staviti u mirovanje mandat županijskoga vijećnika. U Županijskoj skupštini zamijenit će ga Delničanka Jadranka Kruljac, također iz Primorsko-goranskog saveza.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić najavio je da će šest milijuna kuna na ovotjednoj sjednici biti raspodijeljeno za obnovu Platka. Pred vijećnicima će se u četvrtak 25. veljače naći i prijedlog da se Županijskoj upravi za ceste dodijeli dva milijuna kuna za obnovu osam kilometara ceste za Platak, od odvojka glavne ceste Rijeka-Zagreb, do sjedišta HGSS-a. Goranskom sportskom centru namijenjena su četiri milijuna kuna za nastavak radova na zasnježivanju skijališta te za uređenje biciklističkih staza i ostalih cjelogodišnjih sadržaja.

Poslušajte što su na redovitom susretu s novinarima u Županiji rekli Komadina, Parat i Fabijanić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.