Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nove kišne zanimljivosti, ponegdje i iznimnosti

08.06.2020.

11:14

Autor: Zoran Vakula

Noćašnja kiša dodala je ponešto vodostaju riječke Rječine (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Noćašnja kiša dodala je ponešto vodostaju riječke Rječine (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Baš kako to i priliči ljetu i njemu uobičajenim lokalnim nestabilnostima, na početku lipnja u nekim dijelovima Hrvatske imamo manjak u odnosu na prosječne količine oborine, primjerice u istočnoj Hrvatskoj, te dijelovima središnje Hrvatske i Dalmacije, a u nekima višak. I to značajni. Čak i rekordni!

No, to i ne treba čuditi ako se zna da su se već u prvom lipanjskome tjednu ponegdje dogodile nove rekordne dnevne količine oborine za ovaj mjesec.

Zemunik

Osim mjestimice obilnih količina kiše u mjestima i na meteorološkim postajama koje će stručnjaci DHMZ-a kasnije detaljnije analizirati i potvrditi, već sada je gotovo sigurno da se novi rekord u dnevnoj količini oborine za lipanj dogodio u prošlu subotu u Zemuniku - na zadarskoj zračnoj luci, gdje je izmjereno 66,4 mm oborine ili litara po četvornome metru. Dosadašnji je lipanjski rekord na toj postaji koja radi od 1981. godine bio 61,6 mm.

Pazin

Jutros je pak za lipanj rekordna dnevna količina oborine izmjerena na glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a u Pazinu. Čak 82 mm. I to prema riječima motriteljice - za samo 5 sati padanja! Dosadašnji je rekord bio 74 mm,  izmjeren 15. lipnja 2016. godine. Dakle, jutros skoro pa prosječna ukupna lipanjska količina, koja je 88 litara. Stoga već sada, nakon "samo" 3 kišna dana, u Pazinu je ovaj lipanj kišovitiji od prosječnoga, jer je do jutros u 8 sati palo 107,5 litara kiše po četvornome metru! Štoviše, ostvare li se prognoze povremene kiše i sljedećih sati i dana, povećana je vjerojatnost da će već u prvoj polovici lipnja biti nadmašena i prosječna količina oborine ukupno za lipanj i srpanj.

Zadar Puntamika

A već jutros je nadmašena prosječna ukupna količina oborine od 1. lipnja do 31. srpnja na glavnoj meteoroškoj postaji DHMZ-a Zadar Puntamika! Srećom, bez novih rekorda. No, od 1. do 8. lipnja 2020. godine u 8 sati skupilo se 87,6 mm oborine pa je već sada ovaj lipanj 5. najkišovitiji u povijesti ove postaje, koja je počela 1961. godine. Kišovitije je, barem prema trenutačnoj količini oborine, bilo u lipnju 1995. godine, uz rekordnih 159,6 mm, te 1981., 1978. i 1967.  Inače, prosječna količina oborine za razdoblje od 1. lipnja do 31. srpnja na postaji Zadar Puntamika je 76 litara.

Budući da će kiše biti i sljedećih dana, osobito do četvrtka, moguće su nove "kišne zanimljivosti". Nadam se, ne i iznimnosti...

No, ako se i dogode - ne bi smjele biti iznenađenje. Meteoroloških je ekstrema ionako napretek. Događaju nam se gotovo svake sezone, pa čak i mjeseca. Primjerice, donedavno je proljeće diljem Hrvatske prema još neslužbenim ocjenama, koje će vjerojatno uskoro potvrditi i klimatolozi DHMZ-a, bilo "suho", ponegdje čak i "vrlo suho", u gorju i unutrašnjosti Dalmacije mjestimice i "ekstremno suho", a kako priroda teži ravnoteži - ovo lipanjsko kišno razdoblje možemo shvatiti i kao pokušaj "uravnoteženja"...

A vezano za dugoročne prognoze "velike vjerojatnostiiznadprosječne topline te "umjerene do velike vjerojatnosti" manjka oborine - one su i dalje ostvarive, budući da još nisu nadmašene prosječne količine za cijelo ljeto.

Ne smije se zaboraviti ni dodatni komentar stručnjaka DHMZ-a za dugoročne prognoze"...u lipnju je lokalno moguća i količina oborina bliža mjesečnom prosjeku, dok je u srpnju i kolovozu moguć i izraženiji manjak. Kako su tijekom ljeta pljuskovi uobičajena pojava, njihova rasprostranjenost i intenzitet uvelike će određivati raspodjelu i količinu oborine. Stoga, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene, nije isključena pojava lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, odnosno grmljavinskog nevremena s većom količinom kiše u kratkom vremenu, što ide u prilog nejednolikoj raspodjeli kiše na području Hrvatske."

Podaci mjerenja količine oborine na meteorološki postajama DHMZ-a svakodnevno su dostupni na njegovim internetskim stranicama - i to na više mjesta, ovisno o dnevnojmjesečnoj ili višemjesečnoj količini, a i u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.