Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nove lokalne vlasti u Matuljima, Novalji i Kolanu biraju se u nedjelju

18.03.2016.

11:45

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U devet hrvatskih gradova i općina u nedjelju se održavaju prijevremeni izbori. Nama najbliži su Matulji, te Kolan i Novalja na otoku Pagu, gdje se biraju načelnici i gradonačelnik, njihovi zamjenici te novi sazivi gradskog i općinskih vijeća.

Birat će se i u Novoj Gradišci, Ražancu, Kalniku, Ližnjanu, Cestici i Gvozdu. Razlozi su isti - nisu usvojeni proračuni, privremenima upravljaju povjerenici, a nove lokalne vlasti bit će izabrane u nedjelju. I opet muška posla - samo je jedna žena nositeljica liste u Kolanu, a vlast će biti muška. U Kolanu će 781 birač odabrati između HDZ-ovog Šime Gligore, HSS-ovog Josipa Zubovića i kandidata grupe birača Ivana Čemeljića. Za vijeće je kandidirano pet lista, jednako kao i u Novalji, gdje će 3 tisuće i 586 birača gradonačelnika birati između HDZ-ovog Aleksija Škunce (HDZ, HSLS, HSP) i nezavisnog Ante Dabe (grupa birača).

Matulji su 10. ožujka imali 10 tisuća i 109 birača. Za vijeće se natječe sedam lista, među njima i Živi zid i Liburnijska stranka. Za načelnika su tri kandidata: SDP-ov i HSU-ov Mario Ćiković u prošlom mandatu ističe zdravstveni centar, školsku dvoranu i muzej te želi nastaviti projekte dogradnje škole i prometnih rješenja važnih za Matulje, ali i susjedne Opatiju i Kastav. Izazivač, nezavisni Miodrag Šarac, kojeg podržavaju HNS i HDZ, želi jedinstvene Matulje i razočaran je podjelom na gornje i donje. U Jušićima je, kaže, vidljiva granica koju u idućih godinu dana treba izbrisati i tako ojačati jedinstvo Matulja. Mladen Prenc kandidat je regionalnih stanaka PGS-a i IDS-a te NS-reformista. Biračima poručuje da su u njegovom timu stabilni i ekonomski situirani ljudi, koji mogu u godinu dana puno uštedjeti i riješiti neke od problema koje bivša vlast, sada podijeljena u dva bloka, godinama nije rješavala. Birališta će u nedjelju biti otvorena od 7 do 19 sati. Više na www.izbori.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.