Hrvatski radio

Radio Rijeka

Nove subvencije za siromašne Riječane - iz proračuna pet milijuna kuna

18.04.2017.

12:50

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel donio je na današnjem kolegiju, prema prijedlogu Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb te novoj Odluci o socijalnoj skrbi, odluku o cijelom setu subvencija za siromašnije građane.

Zaštita socijalno ugroženih u Rijeci je na višoj razini od državnoga standarda. Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Rijeke propisano je osam uvjeta, od kojih pojedinac treba zadovoljiti bar jedan da može ostvariti neki od oblika gradske socijalne pomoći. To su: socijalni uvjet, uvjet prihoda, posebni uvjet, tjelesno ili intelektualno oštećenje, imanje doplatka za djecu, darivanja krvi, mirovinski prihod i uvjet udomiteljstva.

Minimalni uvjet prihoda za samce povećan je na 2300 kuna, dvočlanom domaćinstvu do 2900 kuna, tročlanom 3900 i četveročlanom do pet tisuća. Za više od četiri člana minimalni uvjet prihoda povećava se za još 700 kuna po osobi, kaže gradska pročelnica za zdravstvo i socijalu Karla MuškovićNova Odluka dopušta da jednoroditeljske obitelji imaju 20 posto veći prihod od onoga propisanog cenzusom, a samci sa zajamčenom minimalnom naknadom moći će jednom godišnje dobiti bon za kupnju kućanskoga aparata.

Vojko Obersnel kaže da se time broj korisnika socijalnih programa povećava za oko 4500, što će gradski proračun opteretiti s dodatnih pet milijuna kuna. Procjena je da se socijalna ugroženost ipak odnosi na ljude s većim primanjima od onih što ih država priznaje kao minimum te je ovo naša politička odluka, naglasio je gradonačelnik. Razne oblike socijalne pomoći protekle je godine koristilo više od 12 tisuća osoba, za što je iz proračuna Grada Rijeke izdvojeno više od 30 milijuna kuna. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.