Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi baštinski hotel u Baški uskoro otvara vrata

03.07.2015.

10:58

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Baški je uređen novi baštinski hotel "Forza". Staru kuću iznad bašćanske plaže vlasnici su naslijedili od prapradjeda te 16 soba preuredili potpuno različito, u skladu s otočkim naslijeđem.

Hotel Forza je u postupku kategorizacije i prve goste očekuje uskoro. Uvjet za naziv baštinskog, odnosno heritage hotela, je da se nalazi u zaštićenoj zoni, ističe suvlasnik Zlatko Dorčić koji je hotel prvo pokazao turističkim djelatnicima i novinarima.

Kamena kuća građena je 1891. godine, već tada s građevinskom dozvolom, i to na tradicionalni način - bez žilce cementa i bez kila željeza. Tako je, uz dodatak suvremene tehnologije i obnovljena - kaže Zlatko Dorčić koji vlasništvo hotela dijeli s bratom Leom. Zadržani su i obnovljeni lukovi od cigle i istaknuta ljepota kamenih zidova, a u 13 soba i tri apartmana ni jedan krevat, ni jedan ormarić, nije isti.

Dorčić dodaje da su dio kuće otkupili od rođaka i zahvaljuje roditeljima koji su prije 28 godina, koliko se braća bave ugostiteljstvom, imali tada povjerenje u njih. "Mi smo tada bili mladi, mulci, a roditelji su rekli: 'Ajde, evo vam!' i prepustili nama posao. Danas od ugostiteljstva žive i naša djeca koja su već u tridesetima."

I posao ide dobro, priča Zlatko, koji gostima uz pogled na bašćansku plažu nudi i domaću hranu u bistrou Forza. Novi baštinski hotel bit će otvoren cijele godine, pa bi tako zimi mogao biti jedini otvoreni hotel u Baški. Poslušajte što nam je o hotelu koji čeka skoro otvorenje rekao jedan od vlasnika Zlatko Dorčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.