Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi dom zdravlja u Opatiji za dvije godine, PGŽ za ravnopravnost spolova

28.11.2016.

14:53

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina potpisao je u ime Županije pristupanje Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova. Najavljena je i gradnja Doma zdravlja u Opatiji, u kojem će biti smještene četiri ustanove povezane sa zdravstvom.

U PGŽ je u tijeku natječaj za gradnju novoga medicinskog trakta lječilišta u Velom Lošinju, a javni poziv za radove na opatijskome Domu zdravlja očekuje se početkom godine. Prihvaćen je projekt, u tijeku je izdavanje građevinske dozvole, a novi H-objekt veličine 2110 četvornih metara trebao bi iznad groblja u Volosku biti izgrađen do kraja 2018. godine.

Komadina o Bernardićevoj pobjedi
Iako mu Rijeka nije dala podršku, Davor Bernardić je u Primorsko-goranskoj županiji osvojio 65 posto glasova članova SDP-a. Komentirajući stranačke izbore, predsjednik primorsko-goranskoga SDP-a Zlatko Komadina istaknuo je kako danas u Hrvatskoj vlast obnašaju oni koji su na vrijeme uveli promjene u svoju stranku. "Što se Rijeke tiče, Ranko Ostojić imao je deset glasova više, ali ako ćemo to zvati pobjedom, kako ju naziva Željko Jovanović, onda moram reći da je to Pirova pobjeda. Pobjeda Davora Bernardića je pobjeda svih onih koji su bili za promjene u SDP-u. Da smo ih učinili na vrijeme, mi bismo vjerojatno bili u poziciji obnašanja vlasti u RH, a sad će služiti demokratizaciji i decentralizaciji SDP-a. Vremenom će se proširiti i prema građanima, da vratimo povjerenje onih 200 tisuća ljudi koji na zadnjim izborima nisu dali glas za našu koaliciju", rekao je Komadina.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić ističe kako će na jednome mjestu objediniti zdravstvene resurse i stručne kadrove te zamijeniti sadašnjih pet lokacija. Važno je i da će se financirati od prodaje secesijskih vila u kojima su sada u prvoj opatijskoj zoni smješteni Dom zdravlja i hitna pomoć.

"Procjena tržišne vrijednosti vila koje idu u prodaju je oko 31 milijun kuna, a očekivana cijena gradnje novog doma zdravlja je oko 32 milijuna kuna, s PDV-om. Naravno, cijena će ovisiti o rezultatima natječaja javne nabave, ali važno je istaknuti da neće opteretiti izvorni proračun županije", rekla je Malatestinić. Dodala je i da su pripremili i varijantu kreditnoga zaduživanja, kako početak gradnje ne bi morao čekati prodaju vila.

U novome domu zdravlja na jednome mjestu bit će smještene četiri ustanove: ambulante Doma zdravlja, laboratoriji Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo, opatijska ispostava Zavoda za hitnu medicinu PGŽ te Ljekarna Jadran. Projektom su predviđeni i dodatni komercijalni prostori za koncesijski najam. Zemljište površine 7300 četvornih metara između Nove ceste i naselja Kosovo, u potpunosti je u vlasništvu PGŽ, a rok izgradnje novoga doma zdravlja bit će 18 mjeseci od početka radova, rekla je Malatestinić.

Župan Zlatko Komadina potpisao je odluku o pristupanju Primorsko-goranske županije Europskoj povelji o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, a Županija je podržala još jednu akciju ženskih udruga te otkupila majice s porukom partnerstva i ravnopravnosti. Na muškim je majicama natpis "od Evinog rebra", a na ženskima poruka "drugotna na sav glas!"

Riječ je o reakciji na diskriminacijske poruke, rekla je pročelnica za socijalu Dragica Marač. "S javnih govornica žanama su bili upućeni atributi 'štrace', 'drugotne' i 'neposlušnice', a odnosili su se na žene koje se ponašaju tako da, eto, misle svojom glavom, pa nisu uvijek poslušne. Odazvali smo se i zato što su sredstva koja se prikupeu ovoj akciji namijenjena poduzetničkim projektima samozapošljavanja žena", rekla je Marač. Županija je za pet tisuća kuna otkupila 86 majica i podijelila ih udrugama. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.