Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi kišni rekordi: na Rabu i u Crikvenici puno posla za vatrogasce

16.09.2017.

11:25

Autor: Nina Deranja, HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premda je kiše mnogima već i previše, bit će je i sljedećih dana, ponegdje i obilnije, pa će gotovo pa sigurno mjestimice biti i novih rekorda. Tijekom noći je zbog obilne kiše na području Crikvenice te otoka Krka i Raba bilo dosta tehničkih intervencija vatrogasaca na ispumpavanju vode.

Prema najnovijim mjerenjima količine oborine na meteorološkim postajama DHMZ-a, u gradu Rabu od danas je, prema još neslužbenim podacima, nova najveća mjesečna količina oborine 384,7 mm! I to ne samo tijekom rujna, nego u bilo kojem mjesecu!

Intervencije riječkih vatrogasaca nisu bile potrebne, rapski vatrogasci intervenirali su u 27 slučajeva i još uvijek su na terenu.

Dosadašni apsolutni mjesečni rekord bio je u listopadu 1992. godine - 380,1 mm, a rujanski 306 mm iz 1984. Podaci postoje od 1978. godine. Srećom, premda je u posljednja 24 sata palo čak 117 litara kiše po četvornome metru, apsolutni dnevni rekord ostao je stari, gotovo 185 mm, izmjeren 30. rujna 2005.

Samo malo manje, 183 litre po četvornome metru, danas je, između 1 i 6 sati, palo u Crikvenici, prema još neslužbenim mjerenjima s automatske postaje DHMZ-a. 

U protekla 24 sata na Krku su pale 94, a u Delnicama 65 litara kiše na četvorni metar. Na području grada Rijeka do jutros je zabilježena 31 litra kiše.

Kiša i mokri kolnici otežavaju i promet, a  zbog veće količine vode na kolniku na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano. Dogodilo se i više prometnih nesreća. Na autocesti Rijeka-Zagreb, zbog prometne nesreće na 40. kilometru prije čvora Delnice, vozilo se jednim trakom u smjeru Zagreba. Prije polaska na put aktualno stanje na cestama provjerite ovdje

Poslušajte što su nam o stanju na terenu rekli zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Krk Dinko Petrov i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Crikvenice Robert Hrelja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.