Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi kolegij: Rod, seksualnost, identiteti - od opresije do ravnopravnosti

13.10.2019.

13:53

Autor: Nina Deranja

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U utorak 15. listopada bit će održano prvo predavanje novog kolegija na Odsjeku za kulturalne studije riječkog Filozofskog fakulteta, a riječ je o kolegiju: Rod, seksualnost, identiteti - od opresije do ravnopravnosti.

Povijesni je to trenutak jer je kolegij nastao u okviru projekta Humano obrazovanje - odgovorno društvo što ga provodi riječka Lezbijska organizacija LORI u partnerstvu s Udrugom za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Centrom za nenasilje i ljudska prava - SOS Rijeka i Centrom za ženske studije riječkog Sveučilišta.
 
Prvi je ovo kolegij u Hrvatskoj koncipiran po metodi društveno korisnog učenja, također prvi o temama ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, LGBT+ tematike, rodno uvjetovanog nasilja, feminističke i rodne teorije i teorije seksualnosti.
 
Još jedna od novosti i posebnosti je i udžbenik iz područja roda, jedinstven zbog teorijskog pristupa iz rodne perspektive što kritički pristupa društvenim nejednakostima i odnosima moći.
 
O kolegiju su govorile Ana Ajduković, koordinatorica projektnih aktivnosti riječkog Centra za ženske studije i Danijela Almesberger iz riječke Lezbijske orghanizacije LORI:

Rod, seksualnost, identiteti - od opresije do ravnopravnosti, pripremila Nina Deranja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.