Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi kolektivni ugovor u omišaljskoj Dini

17.05.2013.

15:53

Autor: Olga Mandić / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikati i Uprava Dina-Petrokemije potpisali su danas novi kolektivni ugovor koji ostaje na snazi do 31. prosinca s produljenim trajanjem dodatna tri mjeseca. Iako to ne rješava neizvjesnu situaciju niti jamči redovitu isplatu plaća, zaštitit će prava radnika kod eventualnoga preuzimanja tvrtke od strane novoga vlasnika.

Hoće li to biti Crodux plin umirovljenoga generala Ivana Čermaka, vjerovnici će se izjasniti 10. lipnja, kada je sazvano drugo ročište u predstečajnoj nagodbi.

Sindikat radnika Dine procjenjuje da potpisani Kolektivni ugovor može biti presudan za zaštitu materijalnih prava radnika kad tvrtku preuzme novi vlasnik. Isto tako, zbog najavljenog restrukturiranja koje predviđa smanjenje broja radnika, potpisani kolektivni ugovor je posebno bitan jer su njime zajamčene otpremnine bitno veće od onih koje jamči Zakono o radu, stoji u priopćenju sindikata.

Kolektivni ugovor je sa strane Uprave potpisao Fabio Giacometti, dugogodišnji rukovoditelj u Dini, kojeg je Nadzorni odbor nedavno imenovao na tu funkciju. Radnicima je prošli mjesec isplaćeno 70 posto jedne plaće od novca dobivenog prodajom metalnog otpada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.