Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi list odustao od otkaza: Borisu Paveliću samo upozorenje

19.06.2015.

17:19

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uprava Novog lista odustala je od namjeravanog izvanrednog otkaza novinaru Borisu Paveliću nakon njegova teksta u kojom je prenesena tvrdnja Josipa Manolića da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nekad bio suradnik Udbe.

Predsjednik uprave Novog lista Neven Klarin je, "uvažavajući stav glavnog urednika, redakcijskog vijeća i sindikata", ali i "sa željom da se izbjegne bilo kakva radikalizacija odnosa", donio odluku kojom se upozorava Pavelića da se nije pridržavao "direktne hijerarhije radnih mjesta" u Novom listu, te da je "nesavjesno i nemarno izvršavao radne i druge obaveze", te "zloupotrebio položaj i prekoračio ovlaštenja".

U službenom Upozorenju na radne obaveze navodi se da u slučaju nastavka Pavelićeva kršenja radnih obaveza, odlukom glavnog urednika postoji mogućnost otkaza ugovora o radu, sukladno zakonskih odredbama. Kako se ističe u Klarinovu upozorenju, Boris Pavelić je sporni tekst naslovljen Manolić: Karamarko je 80-ih radio za Udbu napisao 4. lipnja nakon intervjua objavljenog u Nacionalu, a glavni urednik Nenad Hlača ga je pročitao i zaključio da ne može biti objavljen bez reakcije druge strane.

Međutim, unatoč odluci glavnog urednika, taj je isti tekst samo sat vremena kasnije objavljen na portalu Novog lista. Objavu je telefonski predložio Pavelić, ne spomenuvši da se s tim nije složio glavni urednik. Tekst, koji je bio pogrešno potpisan, nalogom glavnog urednika uklonjen je s portala nakon tridesetak minuta. "Neosporno je da je Boris Pavelić zaobišao svjesno odluku glavnog urednika, i tu istu odluku prešutio uredniku portala i mimo stava urednika doveo u zabludu dežurnu urednicu na portalu, što govori o namjeri", ističe se u Klarinovu upozorenju.

Upozorenje je uslijedilo nakon prvotne odluke uprave o namjeravanom izvanrednom otkazu Paveliću na koju je reagirala strukovna organizacija, ali o čemu se raspravljalo i u Saboru. Na namjeravani otkaz Paveliću oštrim priopćenjem u četvrtak je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo navodeći da je to nastavak pritisaka na novinare, navodeći i da je Slobodna Dalmacija nedavno otkazala ugovor o suradnji Borisu Dežuloviću jer je izgubila sudski spor zbog njegove kolumne objavljene prije tri godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.