Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi mobilni rendgen za pregled robe - krijumčari u Rijeci neće proći!

20.04.2018.

15:02

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Krijumčari će morati potražiti drugu luku, istaknuto je u Luci Rijeka, gdje je Carinskoj upravi Ministarstva financija predan novi mobilni rendgenski uređaj za kontrolu roba - sofisticirani kamion kroz koji mogu prolaziti kontejneri i teretna vozila.

Vrijedan je milijun i 500 tisuća eura, a kupljen sredstvima iz fondova Europske unije, i znatno će pridonijeti ubrzanju nadzora i protoka robe u Luci Rijeka. Uređaj kineske tvrtke Nuctech isporučio je Securitas Hrvatska, a carinici će ga koristiti za provedbu carinskih procedura, uz minimalne invanzivne metode.

Javna nabava za projekt zaštite vanjskih granica EU nabavom mobilnoga rendgenskog uređaja, u nadležnosti OLAF-a, Europskog ureda za borbu protiv korupcije, provedena je u listopadu 2017., kada je skopljen ugovor s tvrtkom Securitas Hrvatska, koja je, u konzorciju s tvtkom Nuctech Warsaw Company Limited, proizvela i isporučila mobilni RTG.

Cilj je otkrivanje nezakonitosti i sprječavanje ulaska nedozvoljenih roba, prvenstveno onih koje mogu ugroziti zdravlje, okoliš i nacionalno zaštićena dobra. U Luci Rijeka godišnje se obradi oko 70 tisuća carinskih deklaracija u postupcima uvoza, izvoza i provoza. Vrijednost nadzirane robe veća je od 20 milijardi kuna, rekao je  zamjenik ravnatelja Carinske uprave Mario Demirović.

Protekle tri godine u luci u Rijeci zaplijenjeno je 30 milijuna komada različitih vrsta cigareta, 14 tona duhana i 100 kilograma kokaina. Ovaj uređaj može u jednom satu skenirati do stotinu kamiona s prikolicama, a ukoliko se skener kreće, može u satu pregledati i do dvadeset kontejnera ili kamiona s prikolicama. Izvrsna rezolucija omogućuje otkrivanje i malih količina droga, eksploziva i duhana, bez oštećenja robe, rekao je predsjednik uprave Securitas Hrvatska Ivan Ročić

Primopredaju su danas na riječkom putničkom terminalu potpisali Li Xi, zamjenik direktora Nuntecha, Ivan Ročić u ime Securitasa te Mario Demitrović u ime Carinske uprave. Poslušajte izjave Ročića i Demitrovića:

Galerija
Foto: Neva Funčić, Foto: -/-
Foto: Neva Funčić, Foto: -/-Foto: Neva Funčić, Foto: -/-Foto: Neva Funčić, Foto: -/-Foto: Neva Funčić, Foto: -/-Foto: Neva Funčić, Foto: -/-Foto: Neva Funčić, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.