Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi povoljni krediti za privatne iznajmljivače: kamate od 2 do 2,7 posto

27.02.2019.

14:00

Autor: Hina

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Ministarstvo turizma je s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak te dvije poslovne banke potpisalo ugovor za novu povoljnu kreditnu liniju namijenjenu privatnim iznajmljivačima, koja je dostupna odmah.

Riječ je o jedinstvenoj kreditnoj liniji, odnosno programu mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača u hrvatskom turizmu, koja se dogovara dvije godine, s ciljem povećanja kvalitete i ponude objekata u domaćinstvima koja se registrirano bave iznajmljivanjem smještaja turistima.

Takvih je objekata u Hrvatskoj registrirano više od 103 tisuće, čime obiteljski smještaj zauzima najveći udjel u smještaju u hrvatskom turizmu. Za sada su se u program uključile Hrvatska poštanska banka, preko koje će se za te kredite plasirati 9 milijuna kuna i 2,8 milijuna eura, dok će preko Podravske banke ići 2 milijuna kuna i 2 milijuna eura.

Krediti će se odobravati i u kunama i s valutnom klauzulom, a bit će dostupni praktički odmah. Moći će ih zatražiti svi privatni iznajmljivači smještaja koji su uredno registrirani i aktivni u poslu, pri čemu pojedinačno po objektu mogu računati na svote od 20 tisuća do 375 tisuća kuna.

Od ostalih uvjeta istaknut je poček otplate do godine dana te rok od deset godina za ukupnu otplatu. Naglašeno je da se tim kreditima neće moći graditi novi nego samo uređivati i obnavljati postojeći objekti za smještaj turista u obiteljskom turizmu.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko kazala je da se pregovara s još nekoliko banaka, ne iznoseći s kojima, ali je dodala da za te kredite ima dovoljno sredstava, što je potvrdio i ministar turizma Gari Cappelli. Kazao je da će Ministarstvo turizma subvencionirati kamatu, a za krajnje korisnike - privatne iznajmljivače - ona će po kreditima u kunama biti 2,7 posto, a u valutnoj klauzuli dva posto.

Ministar je naglasio je da najprije očekuju zahtjeve od oko 20 tisuća privatnih iznajmljivača koji se, prema novom pravilniku, u iduće četiri godine moraju rekategorizirati, što je Cappelli nazvao ujednačavanjem sa standardima.
"Ako netko ne želi rekategorizaciju i zvjezdice, ne mora to raditi, može i bez toga poslovati na tržištu, ali tada mora računati da će ga turisti manje tražiti", poručio je Cappelli, ističući da te kredite zapravo mogu tražiti svi privatni iznajmljivači.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.