Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi pravopis: napokon jedinstvo ili dodatna zbrka?

01.08.2013.

13:29

Autor: Vid Mesarić / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dva mjeseca nakon što je izdan, Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dobio je preporuku ministra znanosti, obrazovanja i sporta za uporabu u osnovnim i srednjim školama.

Konačnu inačicu novoga pravopisa usvojilo je Znanstveno vijeće Instituta početkom lipnja, a 4. lipnja ove godine, a donošenjem ministrove preporuke za uporabu tog pravopisa prestaje važiti preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za uporabu Hrvatskoga školskog pravopisa u osnovnim i srednjim školama od 16. veljače 2005. Ministar Željko Jovanović navodi da je Hrvatski napisalo 14 znanstvenika Instituta, a stručno su ga ocijenili jezikoslovni stručnjaci.

Još tijekom javne rasprava ovaj je pravopis izazivao različite reakcije javnosti i stručnjaka. Vijest o preporuci novog pravopisa razveselila je voditelja autorskog tima Željka Jozića, dok Nataša Bašić iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža smatra da ona nije obvezujuća te da će Institutov pravopis samo izazvati dodatnu zbrku – uz postojeća tri, dobili smo i četvrti pravopis.

Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje besplatan je, ali dostupan isključivo na internetskoj adresi pravopis.hr.

Više u prilogu koji je pripremio Vid Mesarić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.