Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi priručnik za Građanski odgoj za učenike sedmih i osmih razreda

24.09.2018.

14:07

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: Iva Pavletić Crnić / Radio Rijeka

Foto: Iva Pavletić Crnić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Učenici, građani: informirani, aktivni i odgovorni"; naziv je novog priručnika za Građanski odgoj za učenike sedmih i osmih razreda Osnovnih škola, koji je predstavljen danas u Gradskoj vijećnici u Rijeci.

Građanski odgoj eksperimentalno je uveden u pete razrede šest osnovnih škola u Rijeci.

Kako bi se učenicima uključenim u nastavu građanskog odgoja osigurao kontinuitet, Grad Rijeka pristupio je izradi novog priručnika za učenike. Priručnik obrađuje 30 važnih tema poput demokracije, civilnog društva, tolerancije, pravde, očuvanja okoliša, društvenog aktivizma te mnogih drugih. Sve su to vrijednosti koje treba promovirati, rekle su autorice priručnika Tamara Fabac i Gordana Frol.

Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) eksperimentalno je uveden školske godine 2016./2017. u pete razrede 6 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Rijeka. U tu je svrhu izrađen priručnik namijenjen učenicima petih i šestih razreda te popratni program namijenjen učiteljima provoditeljima programa. "Učenik građanin" prvi je i jedini takav u Hrvatskoj.

Nakon znanstveno utvrđenih pozitivnih rezultata uvođenja GOO-a u pete i šeste razrede, Grad Rijeka pristupio je izradi priručnika i popratnih materijala za učenike sedmih i osmih razreda, kako bi se učenicima osigurao kontinuitet do kraja osnovnoškolskog obrazovanja, koji s primjenom kreće već ove školske godine eksperimentalno u pet riječkih škola.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.