Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi protočni citometar u riječkom KBC-u za skrb o hematološkim bolesnicima

20.05.2021.

11:25

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: KBC Rijeka

Foto: KBC Rijeka

Foto: - / -

KBC Rijeka nabavio je dva milijuna kuna vrijedan novi protočni citometar, sofisticirani uređaj koji je nezamjenjiv u postavljanju dijagnoze i praćenju tijeka terapije hematoloških bolesnika. Protočna citometrija omogućava proučavanje značajki "živih" stanica u uzorku krvi ili koštane srži.

Uređaj je nabavljen za potrebe rada Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku. Stari instrument poslužio je da se na Zavodu postavi ta zahtjevna dijagnostička metoda, a novim uređaj je iskorak u razvoju protočne citometrije kao rutinske metode laboratorijske dijagnostike, ali i izvrsne metode u znanstvenom radu.

Instrument bilježi različite svjetlosne signale obilježenih ljudskih stanica, posebno leukocita, i pretvara ih u informacije o vrsti stanica i promjenama u odnosima pojedinih podvrsta. "Takav nalaz neizostavan je u postavljanju dijagnoze i praćenju tijeka terapije hematoloških bolesnika jer će u uzorku pacijenta pronaći i identificirati udio i vrste stanica koje su maligno promijenjene. Analiza je korisna i u praćenju drugih bolesti i stanja koja imaju utjecaj na vrste i podvrste leukocita – stanica nositelja imunološkog odgovora našeg organizma", stoji u priopćenju riječkog KBC-a.

"Osim laboratorijskog dijela rada, puna vrijednost i tumačenje nalaza postiže se suradnjom u ekspertnim timovima medicinskih biokemičara i liječnika hematologa i patologa, a u cilju boljeg razumijevanja bolesti i kvalitetnije medicinske skrbi o bolesnicima", istaknula je dr. Lidija Bilić Zulle, predstojnica Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku.

Nabavka novog i suvremenog protočnog citometra jedan je od preduvjeta organizacije i uvođenja transplantacije vlastitih krvotvornih matičnih stanica kao oblika liječenja hematoloških bolesti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.