Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi put je novi riječki program uključivanja beskućnika u život zajednice

19.05.2020.

14:34

Autor: Neva Funčić

S jedne od ranijih akcija destigmatizacije beskućnika u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

S jedne od ranijih akcija destigmatizacije beskućnika u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U Rijeci je predstavljen novi projekt socijalnog uključivanja beskućnika pod nazivom Novi put. Milijun i pol kuna za dvogodišnji projekt pomoći ljudima s margina osigurano je iz socijalnog fonda Europske unije .

Stigme je sve manje. Beskućnici već sedam godina uz pomoć jedne potvrde Centra za socijalnu skrb mogu dobiti sve osobne dokumente, a uz ovaj program društvena bi stigma trebala potpuno nestati, istaknuo je ravnatelj riječkog Centra za socijalnu skrb Karlo Balenović.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković navodi kako čak 20 posto stanovništva u Hrvatskoj, pa tako i u Rijeci, živi na granici siromaštva.

Cilj projekta "Novi put" je objediniti stručnjake gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Centra za socijalnu skrb, prihvatilišta za beskućnike Udruge Oaza i prihvatilišta Franjevačkog svjetovnog reda Trsat "Ruže sv. Franje" te 80 beskućnika ponovno uključiti u život zajednice.

U pripremi su i edukacijske radionice za stručnjake koji se beskućnicima bave, a za koje naše ustanove i udruge do sada nisu imale novca, rekla je Mušković te naglasila da su u projekt, uz one koji žive bez krova nad glavom, uključeni i ljudi koji žive u nesigurnim i neogovarajućim prostorima.

Grad Rijeka trenutno za nužni smještaj na tri lokacije osigurava 180 stanova za oko 400 osoba, a u dva riječka prihvatilišta na raspolaganju je 28 ležajeva. Godišnje u Oazi i u prihvatilištu "Ruže sv. Franje" zbrinjavaju oko stotinu korisnika.

Osnovna aktivnost projekta, za kojeg je iz Europskog socijalnog fonda osigurano 1.483.984,74 kune, je pružanje psihosocijalne podrške, provođenje edukacijskih radionica te pomoć u školskim obavezama za djecu iz nužnog smještaja putem tročlanog mobilnog tima. Stručni tim činit će djelatnici iz dva riječka prihvatilišta za beskućnike te djelatnik Centra za socijalnu skrb.

U sklopu projekta bit će opremljen prostor Centra za podršku beskućnicima u kojem će se naći računala i druga oprema potrebna za provođenje radionica i predavanja. Dio programa je i stvaranje kazališne predstave koju će, uz pomoć profesionalaca, osmisliti sami korisnici.

Procjena je da će kroz program proći 80 beskućnika, pripadnika prve ciljne grupe koji su izrazili interes za sudjelovanje u projektu. Cilj je da promjene svoj status u društvu na bolje te istovremeno povećaju svjesnost društva za problem beskućništva.

Poslušajte što su o Novom putu za ljude s ruba društva rekli riječki gradonačelnik Vojko Obesnel, pročelnica za socijalnu skrb Karla Mušković, voditeljica projekta Maja Pudić, ravnatelj riječkog Centra za socijalnu skrb Karlo Balenović i Pjer Orlić iz prihvatilišta "Ruže sv. Franje":

Pomoć bez stigme, beskućnici nisu sami krivi!; pripremila Neva Funčić

Suradnici Novog puta na predstavljanju projekta u riječkoj gradskoj vijećnici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Suradnici Novog puta na predstavljanju projekta u riječkoj gradskoj vijećnici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.