Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi rendgenski uređaj i radiološka ordinacija u crikveničkom Domu zdravlja

01.03.2017.

13:52

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnovljena je radiološka ordinacija crikveničke ispostave Doma zdravlja Primorsko- goranske županije, a kupljen je i novi najsuvremeniji digitalni rendgenski uređaj. U uređenje ordinacije i kupnju novoga radiološkog uređaja uloženo je više od 1,5 milijuna kuna iz županijskog proračuna.

Obnovljen je prostor ordinacije od oko dvije stotine četvornih metara, što je stajalo više od 430 tisuća kuna. Uređeni su zidovi, podovi, instalacije, sanitarni čvorovi te osigurana i odgovarajuća zaštita od rendgenskog zračenja. No, najvrjedniji je novi radiološki uređaj što stoji više od milijun kuna, kojim je najzad zamijenjen stari što je pacijentima služio 37 godina.

Koje su prednosti novog uređaja i što se njime snima, doznali smo od Veljka Markušića, specijaliste radiologa u crikveničkoj ispostavi Doma zdravlja: "Snimaju se kosti i pluća, a uređaj izrazito manje zrači. Digitalna slika dolazi na monitor gdje je mogu poboljšati, okretati ako mi treba, pa je puno laške analiziram, a pacijent kao nalaz dobije CD", tumači Markušić.

I župan Zlatko Komadina obišao je radiološku ordinaciju, rekavši da obnavljaju medicinske uređaje i ordinacije u ispostavama Doma zdravlja jer u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žele razvijati specijalističke medicinske usluge, tako da stanovnici okolnih gradova i općina ne bi morali prečesto na preglede putovati u riječki KBC.

Crikveničkoj ispostavi županijskog Doma zdravlja gravitira više od 20 tisuća pacijenata, a radiološke preglede prosječno treba oko 7500 bolesnika godišnje. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.