Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi riječki suvenir: živa kartulina z simenon

11.06.2016.

08:59

Autor: Mia Mohorić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Živa razglednica novi je riječki suvenir, koji već sada ima priznanje za proizvod osobite kvalitete, a uskoro slijedi i oznaka "Izvorno riječko". Živu razglednicu osmislio je Vladimir Markov još prije nekoliko godina, ali tek u suradnji s Jerkom Crnkovićem Jeretom razglednica dolazi na tržište.

Živa razglednica je naoko obična razglednica s motivima Rijeke ili Opatije na prednjoj strani, međutim na poleđini je džepić u kojem se nalazi sjeme neke od autohtonih biljaka Primorja, koje primatelj može zasaditi, primjerice, u Kanadi, objašnjava Jerko Crnković Jere.

Ideju o razglednici razvio je inovator Vladimir Markov, čije su mnoge inovacije i međunarodno priznate. No, Jerko Crnković ideju usmjerava na sport te uskoro nastaje živa razglednica sa sjemenom trave sa stadiona na Rujevici, koja dobiva i potporu Nogometnoga kluba Rijeka. 

Do sada postoje razglednice s motivima Rijeke, Opatije i Crikvenice te stadiona na Rujevici, no ima naznaka za širenje na međunarodno tržište, kaže Crnković. Dodaje kako se svaka serija tiska u limitiranom izdanju, pa s vremenom dobiva i svoju kolekcionarsku vrijednost.

Trenutno se razglednica može nabaviti na nekoliko lokacija u Rijeci i okolici, a od 10. do 20. lipnja moguće ju je kupiti i na štandu na Korzu povodom Dana sv. Vida. Poslušajte što o živoj razglednici kaže Jerko Crnković Jere: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.