Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi riječki zavod HAZU

19.12.2013.

15:58

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti danas je potvrdila osnivanje Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnju medicinu HAZU-a u Rijeci.

HAZU je proteklu godinu ocijenila vjerojatno najaktivnijom godinom do sad, rečeno je na današnjoj godišnjoj skupštini. Održano je 408 događanja, čak 114 znanstvenih skupova i simpozija, objavljen je 181 naslov. U protekloj godini pokrili su sva područja društvenog i znanstvenog djelovanja, pri čemu su uvijek donosili meritorne ocjene i preporuke temeljene na znanstvenim i stručnim principima. Iduća godina bit će još aktivnija, a Akademija će početi izdavati i svoj Glasnik, najavljeno je.

Posebna tema Skupštine bilo je osnivanje Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu HAZU-a u Rijeci. Preduvjeti za ostvarenje tog projekta ostvareni su nakon što je potpisan ugovor s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom kojim su riješena sva financijska pitanja. Zavod bi okupljao važne istraživačke projekte u tome području na regionalnoj ali i međunarodnoj razini. Novi Zavod već je na popisu sastavnih jedinica HAZU, a kao voditelj naveden je dr. Daniel Rukavina.

Jedina riječka podružnica Akademije do sada je bio Zavod za povijesne i društvene znanosti osnovan još 1945. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.