Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi sindikat prijavio navodne malverzacije u Finvestu

15.04.2015.

18:12

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kaznenu prijavu zbog navodnih malverzacija u čabarskom Finvestu Novi sindikat predaje danas.

Radnici nisu dobili plaću od prošlog proljeća, a pokušaj zaposlenika i sindikata da problem riješe otvaranjem stečaja poslodavac je jesenas preduhitrio zahtjevom za predstečajnom nagodbom. Prihvaćanjem zahtjeva mu je, tvrde u Novom sindikatu, omogućeno da i dalje izvlači novac iz tvrtke.

Kako tvrde u sindikatu, problemi počinju 2013. kreditom od 15 milijuna kuna što ga je Finvest podigao kod Hrvatske poštanske banke sa svrhom vraćanja osobnog kredita većinskog vlasnika Marijana Filipovića. Nekoliko mjeseci nakon podizanja tog kredita počele su dugotrajnije blokade računa, kaže predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Poslovni rezultati se urušavaju sa 195 milijuna 2012. godine na tek dva milijuna lani. "Čim je račun blokiran, više se očito prihodi nisu vodili preko glavnog računa", tvrdi Iveković. Izdvaja se profitabilni pogon u Karlovcu, čime nastaje dodatna šteta od minimalno milijun i 600 tisuća kuna.

Radnici su bez plaća od travnja, a nedavno dobivaju jednu plaću, za ožujak 2015. godine. Oni koji nisu u štrajku dobili su i plaću za 5. i 6. mjesec prošle godine, ali u gotovini. A radnici u štrajku dobivaju prijedlog - ako prekinu štrajk mogu raditi i dobivati plaću u "kešu".

Ministar rada Mirando Mrsić predlaže da se štrajk zamrzne, a radnici dogovore s poslodavcem. Sve to, tvrdi Iveković, ne bi bilo moguće bez jake umrežene ekipe, koju javnost uglavnom ne vidi, jer se ponavlja slična matrica s istim akterima.

Kaznenu prijavu podnose i protiv predstavnika Porezne uprave, direktora Fine, protiv predstečajnog vijeća i povjerenika te ministra financija Borisa Lalovca po zapovjednoj odgovornosti, iako je on jedini pokazao zanimanje da se slučaj istraži i riješi. Vladu su pozvali da počne vladati i predložili zapljenu cjelokupne imovine kako bi se moglo krenuti u oporavak tvrtke.

Iz Novog sindikata pozivaju da se hitno zaustavi spašavanje privatne imovine pojedinaca javnim novcem - jer o tome je riječ u Finvestu, a ne o spašavanju radnih mjesta. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.