Hrvatski radio

Radio Rijeka

Novi školski kombi za osnovnoškolce lokvarskog kraja

16.12.2016.

16:19

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastojeći školama Gorskog kotara olakšati funkcioniranje u otežanim klimatskim i zemljopisnim uvjetima, Primorsko-goranska županija ulaže u organizaciju učeničkog prijevoza. Novo kombi vozilo predano je na korištenje Osnovnoj školi Rudolfa Strohala iz Lokava.

Dvanaesta je godina kako Primorsko–goranska županija financira projekt nabave kombija školama Gorskog kotara gdje mnoga mjesta nisu povezana autobusnim linijama, podsjetio je župan Zlatko Komadina. Dodao je da udaljena i raštrkana mjesta ne mogu rješavati linijskim prijevozom, pa su dosad za škole Gorskog kotara nabavili osamnaest kombi vozila ukupne vrijednosti tri milijuna kuna.

Svaka škola ima kombi, istaknuo je župan, trenutačno je na goranskom području aktivno deset vozila. S najviše, tri vozila, razpolažu u Čabru gdje je raštrkanost naselja najveća. "Osim toga, dužni smo djecu nižih razreda iz udaljenih mjesta prevoziti do škole, a ovo je najbolji i najsigurniji način", zaključio je Komadina.

A da je upravo zbog sigurnosti učeničkog prijevoza u Općini Lokve bilo vrijeme da 12 godina stari kombi Osnovne škole Rudolfa Strohala bude zamijenjen novim, 200 tisuća kuna vrijednim vozilom potvrdila je ravnateljica Borka Kezele Kanjer: "Tijekom ove godine se učestalo kvario, a kvarovi su bili sve veći i održavanje vozila sve skuplje te ono nije više bilo sigurno za učenički prijevoz. Zato mogu reći da nismo mogli dobiti ljepši blagdanski dar."

Božićnom daru na četiri kotača neće se radovati samo četvero učenika nižih razreda koji kombi prijevozom svakodnevno putuju 16 kilometara do škole u Lokvama, već će novo vozilo omogućiti i nesmetano planiranje niza izvan nastavnih aktivnosti. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.